Filmmaker Coppola vergeet back-up; film weg

In de creatieve industrie werken mensen vaak in los-vaste verbanden. Van een structurele back-up komt het dan niet altijd. De wereldvermaarde filmmaker Francis Ford Coppola betaalt het gelag. Zijn notebook werd gestolen en daarmee ook het script van zijn aanstaande film.

Coppola's laptop werd onlangs gestolen tijdens zijn verblijf in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Op de harde schijf stond het draaiboek voor zijn nieuwste film Tetro. De vermaarde filmmaker loofde donderdag een beloning uit voor het terugbezorgen van het script.

Het klinkt bijna ongelooflijk, maar Coppola had geen enkele kopie gemaakt van het script; een kwestie van bijvoorbeeld twee seconden het tekstbestand 'drag and drop' kopiren naar een usb-stick.

Online back-up
Voor creatieve, reizende vakmensen als Coppola, zonder systeembeheerder bij de hand om de ict-middelen goed te beheren, is een internet-back-upabonnement een prima structurele oplossing. In ons land bieden providers als KPN met Backup Online voor 5 euro per maand een 'online kluis', waar gratis door KPN verstrekte back-up-software op de laptop alle documenten automatisch veiligstelt.

Tetro handelt over een film over een Italiaanse kunstenaarsfamilie die naar Argentini emigreert. Nu moet Coppola alle dialogen en plotwendingen opnieuw bedenken invoeren. Tenminste, als zich geen Argentijn met laptop meldt om de premie op te eisen.

Bron: Nu.nl