Finale code Joomla! 1.5 beschikbaar

Voor een grote groep enthousiastelingen is het smullen deze week: zij kunnen vanaf nu de officile, stabiele versie van Joomla 1.5 downloaden. Joomla! is content managementsoftware voor plaatsing op een webserver, waarmee een website gemaakt n beheerd kan worden.

Joomla is (ook volgens de WINMAG Pro-redactie) een snelle, eenvoudige en goedkope oplossing voor het maken en beheren van je eigen website. Je kunt je concentreren op de inhoud van de site en niet de technische aspecten. Het product is ideaal voor kleine ondernemingen. Joomla wordt al enige jaren ontwikkeld door een grote gemeenschap van programmeurs en vrijwilligers op het Internet en is dan ook een zogeheten 'open source' product.

Joomla! versie 1.5
Met de nieuwste Joomla-versie is veel veranderd. Volgens Jira ICT, een webbouwer met veel verstand van Joomla, zou je bijna kunnen zeggen dat het

Voordelen Joomla!
Joomla! is uitermate geschikt om snel een volledig functionele website in te richten. Joomla-specialist Jira ICT noemt de volgende voordelen:
Design en indeling van een website snel aan te passen
Erg makkelijk te gebruiken mede dankzij speciale tekst-editors en een overzichtelijk controle paneel
Makkelijk uitbreidbaar (mede dankzij de open source licentie) met ontelbare gratis extensies
Ondersteuning voor meerdere talen zoals Nederlands en Engels
Lage onderhoudskosten en geen licentiekosten
Mogelijkheid om met meerdere mensen tegelijk teksten te beheren
Hoge stabiliteit
Grote gebruikersgemeenschap voor support
een heel ander product is geworden. Meer dan 50% van de originele programmatuur is herschreven. Dankzij een verhoogd gebruikersgemak is de nieuwe Joomla-code niet alleen geschikt voor de techneut maar voor iedereen die met een website aan de slag wil.
Voor Joomla versie 1.x zijn honderden templates beschikbaar; kant en klare webdesigns. Voor versie 1.5 dient de ontwikkelaar een nieuwe generatie templates toe te passen, de oude templates zijn niet compatibel met de nieuwe Joomla-versie. Dat is wel een nadeel.

Joomla! 1.5 voor de gebruiker
Belangrijke vernieuwingen op een rij:
De hele beheersomgeving in de Joomla Administrator is intutiever opgezet - wat het gemak enorm zou verhogen.
De Joomla Administrator kan niet alleen in het Engels maar in het Nederlands, Arabisch of zelfs Chinees worden getoond.
Het installeren van modulen en componenten is gemakkelijker gemaakt, waarbij zelfs de mogelijkheid is toegevoegd om een extensie te installeren via FTP, of zelfs een webpagina.
Dankzij een stabielere basis kan de veiligheid van de website veel beter worden gegarandeerd.

Joomla! 1.5 voor de webbouwer
Voor de techneut zitten er ook een heleboel nieuwe features bij zoals een 'database abstractielaag' die naast MySQL ook andere mogelijkheden biedt, een verbeterd 'caching systeem', een volledig herschreven 'backend' gebaseerd op sterke object-georienteerde klassen (API). Daarnaast biedt ook de nieuwe developer-website (developer.joomla.org) veel betere informatie (zoals de Joomla Developer Blog).

Overstappen?
Jira ICT werkt al enige tijd met de nieuwe Joomla-code en beveelt een overstap van harte aan. Het bedrijf levert Joomla-hosting, Joomla-boeken en Joomla-cursussen, aangepast aan (of specifiek over) Joomla 1.5. Meer informatie op hun website: www.jira.nl/joomla

Bron: www.jira.nl/joomla (en bijbehorende nieuwsbrief)
Meer informatie ook op :www.dutchjoomla.org/