Fins bedrijf werkt aan modulaire smartphone

Het lijkt erop dat Google's Project Ara serieuze concurrentie gaat krijgen van een Fins bedrijf. De Puzzlephone is al een jaar in ontwikkeling bij het Finse Circular Devices en moet volgend jaar op de markt komen.

Het toestel is opgebouwd uit drie uitwisselbare elementen. De basis levert het LCD-scherm en de speakers, het ‘hart’ wordt gevormd door de batterij en extra sensoren en het ‘brein’ bevat de processor en cameramodules. Het is in essentie een simpelere versie van het Phonebloks project dat vorig jaar al veel interesse wist te genereren en uiteindelijk werd omgevormd tot Google’s Project Ara.

Onderdelen upgraden

Modulaire smartphones leveren een interessant propositie omdat ze te upgraden zijn met nieuwe onderdelen. Op die manier is je smartphone niet al na een jaar achterhaald door nieuwe hardware, maar vervang je gewoon de processor en camera door een geüpdate versie. Een die uiteraard niet zo duur is als de aanschaf van een nieuwe smartphone.

Espoo

Het bedrijf achter de Puzzlephone werkt al een jaar aan het project. Circular Devices is niet helemaal toevallig ook gevestigd in Espoo, waar ook Nokia is ontstaan. Op het moment werkt het Finse bedrijf aan de eerste werkende protypes van hun modulaire smartphone. Het eerste commerciele model moet halverwege volgend jaar verschijnen en voor relatief weinig geld op de markt worden gebracht, mits het bedrijf genoeg geld los kan krijgen van investeerders. De bedoeling is dat de Puzzlephone in ieder geval Android gaat ondersteunen, maar het bedrijf zou ook op zoek zijn naar alternatieve besturingssystemen.