Firefox 1.5: eerste blik

Vandaag geeft de Mozilla Foundation de nieuwe Firefox vrij. Versie 1.5 moet vooral sneller, veiliger en gebruiksvriendelijker zijn. WINMAG werpt een eerste blik op de kersverse browser.

Het rommelt al een tijdje in browserland. Sinds de invoering van Firefox 1.0 vorig jaar heeft de Mozilla Foundation stevig aan het Internet Explorer-hek gerammeld. De browsereiste het afgelopen jaar in zijn nederige hoedanigheid (versie 1.0 nota bene!) tien procent marktaandeel op. De kwaliteit van de browser heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen: Firefox 1.0.x bleek een stabiele, ranke, gebruiksvriendelijkeen vooral veilige bladeraar. Internet Explorerhad op iederpunt het nakijken.De eerste 'major update' is vandaag verschenen. Raakt IE verder achterop?

De 'core' van het pakket is gelukkig compact gebleven. Waar een installatie van Internet Explorer tussen de 10 en 75 MB kost, neemt Firefox genoegen met 5 MB. De installatie is een kwestie van een paar muisklikken en geschiedtvia de Mozilla-site of via de update-functie van Firefox 1.0.x

Automatische updates
De vrijwilligers van de Mozilla Foundation hebben versie 1.5 voorzien van een aantal verbeteringen. Om maar met de belangrijkste te beginnen: de updates van de browser gebeuren voortaan automatisch en op de achtergrond, zonder dat de gebruiker daar iets van merkt. Dat is wel zo handig; zo heeft Mozilla een nog betere greep op het update-proces en kan zo eventuele bedreigingen sneller het hoofd bieden.

In de zesde versnelling
Firefox 1.5 is van zichzelf al een rappe browser. Toch kan het ng sneller. De gratis extensie Fasterfox krikt de surfsnelheid via allerlei trucs en 'tweaks' nog een beetje verder op. En wat blijkt? De extensie doet zowaar wat het belooft; we merkten inderdaad dat het laden van pagina's nt wat vlotter gaat.

Snelheid