Firefox 2 nog veiliger

De Mozilla Foundation heeft onlangs enkele details vrijgegeven van hun nieuwe vlaggenschip: Firefox 2. De nieuwe versie van de open-source browser kent een aantal interessante nieuwe mogelijkheden en wordt via de 'Safe Browsing'-functie nog veiliger.

Een logische aanvulling op de functionaliteit is een spellingcontrole. Via woordenlijsten die als extensie te installeren zijn, krijgt de gebruiker de mogelijkheid om tekstinvoer op spelling te controleren. Mozilla's e-mailclient Thunderbird maakt al gebruik van deze mogelijkheid.

RSS-ondersteuning
Het uitlezen van RSS-kanalen is in de nieuwe versie gebruiksvriendelijker geworden. Wanneer je nu op een RSS-link klikt, krijg je nog de 'kale' XML-code te zien (zie afb.1). Firefox 2 zal de kale code automatisch omzetten in een gebruiksvriendelijk overzicht van het nieuwskanaal.

Microsummaries
Een belangrijke verbetering is de toevoeging van 'Microsummaries'. Deze techniek kan informatie van websites automatisch binnenhalen en ordenen binnen een soort bookmark. Denk aan het automatisch bijhouden van beurskoersen, het weer of bijvoorbeeld prijsinformatie. Deze functie werkt anders dan het uitlezen van een RSS-kanaal; de gebruiker kan namelijk zelf Microsummaries aanmaken en hierinaangeven welke informatie van een website dynamisch bijgehouden moet worden.

Safe Browsing
De huidige versie van Firefox (1.50.3) is al behoorlijk veilig. De nieuwe versie zal echter nog en stapje verder gaan in de bestrijding van surfbedreigingen. Mozilla aangekondigd in de nieuwe testversie de 'Safe Browsing' toe te voegen. Deze techniek uit de stallen van Google waarschuwt de gebruiker wanneer hij of zij op een mogelijk onveilige (phising)website belandt. In de huidige testversie is deze optie nog niet aanwezig. ConcurrentInternet Explorer zal in versie 7 een dergelijke functionaliteit kennen.

Gebruiksvriendelijk
Daarnaast zijn er een reeks verbeteringen om de gebruiksvriendelijkheid te verhogen. Zo kennen tabs voortaan sluitknoppen, is de extensie-manager verbeterd en herstelt de browsersessieautomatisch na een crash.

Bon Echo
Firefox 2 draagt nu nog de codenaam Bon Echo.Derelease staat officieel gepland voor augustus, maar Mozilla Foundation heeft al aangegeven dat deze datumwaarschijnlijkn of twee maanden opgeschoven wordt.De nieuwste testversie is hier te downloaden. WINMAG raadt de installatie van testsoftware op bedrijfskritische machines af.