Firefox 3: nieuwe browser sterk in zoekwerk

Binnenkort verschijnt versie 3 van de open source-browser Firefox. Zijn veiligheid, snelheid en flexibiliteit maakte de bladeraar van Mozilla een waardig alternatief voor Internet Explorer. Kan de derde mijlpaal opnieuw een potje breken? We bekeken de tweede btaversie.

Het eerste dat opvalt tijdens onze eerste surftocht met Firefox 3 is de verbeterde adresbalk. Eerdere versies konden al zoeken in de geschiedenis van adressen, labels en bladwijzers. In deze nieuwe bta levert dit zoekproces een lijst op met telkens een potentieel gezochte titel plus - in een ander kleurtje - bijhorend webadres. De stukjes tekst in elke titel, die overeenstemmen met wat al ingetikt is, springen vetgedrukt en onderlijnd extra in het oog. Een prettige toevoeging.

Aan het zoekvenster is zichtbaar gesleuteld. Met een draai aan het muiswiel kies je de actieve zoekmachine. Het klassieke selecteren van een zoeker uit de lijst is overigens nog steeds mogelijk.

Surfgeschiedenis
Ook het zoeken in je eigen surfgeschiedenis of je bladwijzers is uitgebreid. Je kunt eerder bezochte pagina's terugvinden op basis van de laatste bezoekdatum, het adres of de titel. Firefox 3 biedt een complete, aparte interface om je hierbij te helpen. Zo kun je opgeven waar te zoeken, wat te zoeken of welke regels te gebruiken.

VOOR EN TEGEN

+ krachtige zoekmogelijkheden
+ veelzijdige locatiebalk
+ verbeterd geheugengebruik
+ automatische suggesties
- opstartsnelheid

OORDEEL
Firefox 3 bevat enkele technische verbeteringen en maakt de zoektocht naar informatie nt wat gemakkelijker dan voorheen.

Die uitgebreide aanpak heeft ook een nadeel: een eenvoudige zoekopdracht kan op die manier vrij complex worden. Handig is dan ook dat je zoekopdrachten kunt opslaan en er zelfs een dynamische map van kunt maken. Dat is een map die vanaf dan permanent up-to-date gehouden blijft, naargelang jouw bladwijzers en bezochte sites evolueren. Je kunt ook trefwoorden associren met bepaalde zoekmachines: stel dat je g met Google verbonden hebt, dan volstaat het g Winmag in de locatiebalk in te tikken om Firefox expliciet de opdracht te geven om met Google te zoeken naar Winmag.

Firefox 3 laat je daarnaast net wat prettiger 'muizen'. Versleep je een tabblad, een selectie of een plaatje, dan zie je een transparante schaduw van het interface-element in kwestie zich vastkleven aan de muiswijzer, waardoor je niet uit het oog verliest wat je precies aan het doen was.

Achter de schermen
De browser is ook onder de motorkap flink bijgewerkt. Het programma is voorzien van de laatste versie 1.9 van het Gecko-hart, dat de rendering van webpagina's verzorgt. Er is ook grondig gesleuteld aan de snelheid, het geheugengebruik en de opruimcapaciteiten op dit gebied, een aantal kwalen die veel gebruikers bij vorige versies tegen de borst stoten. Het werd dus hoog tijd dat hier serieus naar gekeken werd.

Toch ondervonden we dat er, ook op de 3 GHz Dual Core Vista-testmachine met 4 GB werkgeheugen, nog steeds werk aan de winkel is wat betreft de opstartsnelheid en het geheugengebruik. Op beide domeinen laat de testversie van Firefox 3 het afweten tegenover Internet Explorer. Laten we hopen dat de definitieve release wat sneller uit de startblokken komt.