Firefox 4 aangekondigd

Mike Beltzner, Director of Firefox bij Mozilla, heeft plannen bekend gemaakt voor Firefox 4. Het doel voor deze Firefox release is 'sneller, vriendelijker en krachtiger'.

Nieuw thema
Allereerst zal voor de meeste gebruikers het nieuwe thema het meest opvallen. Met een strakkere vormgeving wil Mozilla Firefox een sneller uiterlijk geven. Zo zullen in versie 4 tooltips de modal dialogs vervangen. Deze zullen de gebruiker niet meer op een hinderende manier de aandacht vragen. Ook kan je webapps, net als ik Google Chrome OS, een vaste plek geven zodat je ze snel kunt benaderen. De service Weave, waarmee bookmarks en gebruiksinstellingen tussen Firefox op verschillende machines kan syncroniseren, zal een vaste plaats in de browser krijgen onder de naam Firefox Sync.

Versnellingen
Om de browser sneller te maken heeft Mozilla een aantal uitbreidingen in gedachten. Zo zal er voor Windows en Mac OS X een 64bit-versie van de browser uitkomen. Door middel van hardware acceleratie moet het renderen van websites sneller gebeuren. Volgens Beltzner was Firefox tot nu toe vooral gericht op het ondersteunen van oude hardware en moeten developers zich nu meer gaan richten op hardware acceleratie op hedendaagse hardware.

Stabilitieit
Door plugins en extensies in een apart proces te draaien zal Firefox 4 stabieler worden. Ook zorgt het er voor dat een crash binnen een extensie of plugin minder gevolgen heeft voor de stabiliteit van andere delen van de browser.