Firefox 4 ruim zes miljoen keer gedownload

Een dag na de officile lancering van Firefox 4 staat de downloadteller op zo'n zes miljoen stuks. Een opsteker voor Mozilla, dat behoorlijke concurrentie zal ondervinden van Chrome en Internet Explorer 9.

Via een speciale site kun je het aantal downloads van Firefox 4 'live' bijhouden en zien waar ter wereld de browser wordt gedownload. Het aantal downloads na de eerste dag blijft wel achter bij de lancering van Firefox 3, in 2009. Toen stond de teller na een dag op 8 miljoen downloads.

Uit de grafieken op de site blijkt dat Europa met 2,7 miljoen downloads koploper is wat betreft het aantal downloads van Firefox 4. Niet zo heel verrassend, aangezien Firefox in dit werelddeel altijd het meest populair was.

Een dag voor de lancering kon je de browser al downloaden door middel van linkjes die via het web lustig werden verspreid. In die zin heeft de browser dan ook een 'valse start' kunnen maken. IE9 werd de eerste dag zo'n 2,3 miljoen keer gedownload, maar een regelrechte vergelijking is dan ook niet helemaal eerlijk. Ook is het natuurlijk de vraag hoeveel mensen de browser daadwerkelijk gaan gebruiken.

Opsteker

Toch is het aantal downloads zeker niet slecht en dat is een fikse opsteker voor Mozilla, dat moeite zal krijgen om op te boksen tegen Chrome en Internet Explorer 9. Firefox 4 is op veel fronten sprongen vooruitgegaan, vooral wat betreft snelheid, maar veel gebruikers hebben inmiddels hun weg gevonden naar Chrome.

De browser van Google werd populair dankzij de snelle laadtijd, de vlotte, 'snappy' browse-beleving en het minimalistische uiterlijk. Firefox bleef daar lange tijd bij achter. Het gat tussen Firefox 3 en 4 is bijna drie jaar en de browser had nooit een antwoord op de snelheid die Chrome in 2008 bij het publiek introduceerde.

Ontwikkeltempo

En Chrome werd sindsdien alleen maar sneller. Ook het ontwikkeltempo van Google's browser ligt hoog; inmiddels zijn de makers bij versie 10 aanbeland en staat 11 op het punt om te verschijnen. Veel Firefox-gebruikers zijn in die jaren overgestapt en het is de vraag of zij terugkeren naar hun oude liefde.

Aan de andere kant is Internet Explorer ook met sprongen vooruitgegaan en doet Microsofts bladeraar nog steeds dienst op veel computers. Zeker binnen bedrijfsmuren - waar werknemers vaak niet zomaar een browser naar eigen keuze mogen installeren - is het de absolute nummer één wat betreft gebruikersaantallen. Een update naar een nieuwe IE-versie ligt dan ook voor veel bedrijven meer voor de hand.

Nieuwe versies

Dit jaar wil Mozilla de versienummers flink laten verspringen. Nog in 2011 moeten versies 5, 6 en 7 het levenslicht zien. Toch heeft dat meer weg van een verandering van marketingstrategie dan een daadwerkelijk sneller ontwikkeltempo. Het aantal features zal namelijk niet schrikbarend toenemen.

Deze strategie lijkt veel op die van concurrent Chrome, dat er ook altijd een handje van heeft om snel met nieuwe versies op de proppen te komen, zonder dat  de update perse veel nieuwe functionaliteit bevat. Maar de vraag blijft of Firefox nu ook echt sneller een beter product wordt en vanaf nu wel de concurrentie op zijn minst kan bijbenen.

Aan jou de keuze: geef je de nieuwe browser van Mozilla een kans, blijf je bij het oude en vertrouwde Internet Explorer of ben je definitief overgestapt naar Chrome?