'Firefox bijna groter dan IE in Europa'

Firefox heeft Internet Explorer bijna ingehaald als meest gebruikte browser in Europa. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeker Statcounter. Wereldwijd heeft de browser van Microsoft nog wel een flinke voorsprong op de competitie.

Firefox had in de maand september een marktaandeel in Europa van 39 procent, tegenover 40,3 procent van Internet Explorer. Volgens de onderzoekers is het wereldwijde marktaandeel van Internet Explorer voor het eerst onder de vijftig procent gedoken (49,8). Firefox volgt met 31,5 procent. Chrome heeft zowel in Europa als wereldwijd een aandeel van net boven de elf procent.

Tot voor kort werd Internet Explorer standaard vooraf geïnstalleerd op Windows-computers die in Europa werden verkocht. Sinds februari van dit jaar moet Microsoft van de Europese Commissie consumenten echter de keuze geven uit verschillende browsers die ze willen installeren.

Overigens houden andere onderzoekers er andere cijfers op na. Zo lag volgens Net Applications het wereldwijde marktaandeel van Internet Explorer in september op ruim 59 procent en dat van Firefox op bijna 23 procent.