Firefox krijgt ook 'do not track'-functionaliteit

Niet alleen de nieuwe versie van Internet Explorer, maar ook het opkomende Firefox 4 krijgt een 'do not track'-functionaliteit. Hiermee kunnen gebruikers hun online privacy beter beschermen, aldus Mozilla-topman Gary Kovacs tegen persbureau AFP.

De nieuwste versie van Firefox verschijnt begin volgend jaar en moet in de woorden van Kovacs 'gebruikers de controle geven'. Dit houdt in dat het online gedrag van gebruikers van Firefox moet worden afgeschermd tegen bijvoorbeeld advertentiebedrijven.

Door het surfgedrag van internetters te volgen, kunnen adverteerders persoonsgerichte advertenties aanbieden. Volgens Kovacs zijn advertenties zelf niet slecht, maar het bijhouden van iemands internetactiviteiten is dat wel: 'Het gaat allemaal om gematigdheid.'

IE9

Eerder kondigde Microsoft een soortgelijke feature aan in het nog uit te brengen Internet Explorer 9. Met behulp van de tool Tracking Protection kunnen gebruikers van IE9 zien welke partijen informatie proberen te verkrijgen tot welke gegevens en deze met behulp van een filter weren.

Firefox is na Internet Explorer een veelgebruikte browser en telt ongeveer 400 miljoen gebruikers wereldwijd. Nieuwkomer Google laat aan AFP weten dat Chrome voorlopig nog geen 'do not track'-feature krijgt. De zoekgigant wil eerst bekijken wat 'tracking' precies inhoudt en wat de concurrerende browsers hier tegen gaan doen.