Fiscus verliest 730.000 digitale aangiften

Het is mogelijk de ict-blunder van 2008: De Belastingdienst is 730.000 elektronische belastingaangiften kwijt. Hebben ze dan geen back-up achter de hand? Het schokkende antwoord: nee. Gelukkig hebben de belastingplichtigen dat zelf wel.

Nederlanders die afgelopen maanden de aangifte al hebben gedaan, hebben immers nog gewoon de kopie van de elektronische aangifte op hun pc staan. Even opnieuw op Verzenden drukken en de aangifte is opnieuw verstuurd.

Wacht nog wel even tot je een brief van De Belastingdienst ontvangt met nadere instructies. Deze zal binnen enkele dagen bij de gedupeerden op de bus vallen.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financin heeft inmiddels besloten in te grijpen bij de afdeling die verantwoordelijk is voor de verwerking van de digitale aangiften: het automatiseringscentrum van de Belastingdienst in Apeldoorn. Hij gaat de afdeling reorganiseren.

250 euro
Bij WINMAG Pro vragen we ons af waarom De Belastingdienst niet direct een kopie maakte van de binnengekomen aangiften. Hun kerntaak is verwerken van informatie. En dat uiteraard op een veilige manier. De aangiften zijn maximaal 500 KB groot. Maal 730.000 maakt 365 GigaBytes (GB). Externe harde schijven met 500 GB ruimte zijn overal te koop vanaf zo'n 250 euro. Zo duur is een back-up voor heel Nederland.

Raadselachtig is de mededeling dat door een 'fout in het computersysteem' de aangiften verloren zijn geraakt. Misschien dat politici die beeldspraak nodig hebben, bij ons roept het vooral vragen op. Kan een programma dat gegevens verwerkt cruciale brongegevens verminken? Dat klinkt als programma met een ingebouwd virus.

De kans is klein dat we ooit de details van deze blunder te weten zullen komen. Sterker nog: op de dag van dit nieuws lezen we prominent op DeBelastingdienst.nl:

Aangifte al verzonden?- Hebt u de aangifte al eerder gedownload en hebt u deze al verzonden? Dan hoeft u niets te doen. Na het verzenden hebt u een ontvangstbevestiging op uw scherm gekregen. Dit betekent dat wij uw aangifte goed hebben ontvangen.

Alsof er geen brief onderweg is die juist het tegendeel beweert.