Franse politie over op open-source

De Franse politie stapt over op de open source e-mailclient Thunderbird en webbrowser Firefox. De software volgt internationale standaarden en kan op verschillende besturingssystemen draaien. De kantoorsoftware van de gendarmes is al open-source.

Nog voor eind 2006 jaar moeten ruim 70.000 werkplekken zijn voorzien van de gratis internetsoftware van de Mozilla Foundation, meldt het Franse persbureau AFP.
Christian Brachet, hoofd ict-zaken van de gendarmerie, maakte de ommezwaai van commercile naar open-source-software op een Linux-beurs bekend. Hij verklaarde dat de "betrouwbaarheid, zekerheid en interoperabiliteit met andere Franse diensten" de keuze voor Mozilla heeft ingegeven.

Eerder besloot de Franse politie al om Microsoft Office te vervangen door OpenOffice.org, een gratis open-source kantoorpakket, dat vergelijkbaar werkt als de bekende software uit Redmond. Eind 2005 waren de werkplekken al om naar OpenOffice 1.4 en binnen een maand volgt de upgrade naar versie 2.0.

De politiedienst bespaart naar eigen zeggen jaarlijks ruim 2 miljoen euro met de gratis en open alternatieven voor onder meer Microsoft-software. Het besturingssysteem op de pc's van de Franse politie is merendeel nog wel Microsoft Windows; een overstap naar Linux wordt nog bestudeerd.