Freecom wint prijzen voor productdesign

Freecom is onderdeel van de Mitsubishi Chemical Holdings Group. Freecom is in 1989 opgericht en ontwerpt, produceert en verkoopt innovatieve vaste en mobiele HDD-opslagoplossingen, opslagapparatuur voor netwerken, flashschijven, dvd-branders, professionele RDX en tape drives en services.

Persbericht:

Rijswijk, 15 april 2013 – Freecom, onderdeel van de Mitsubishi Chemical Holdings Group en fabrikant van externe harde schijven en draagbare opslagapparaten, draagt productinnovatie hoog in het vaandel. Deze strategie werpt zijn vruchten af; het bedrijf won al diverse design awards voor zijn producten, waaronder iF, Universal Design Award en Red Dot.

Prijswinnend productdesign betekent gewoonlijk een uitzonderlijke combinatie van functionaliteit en esthetiek. Dankzij een goed productontwerp versterkt een bedrijf de band met de consument en communiceert het tegelijkertijd de merkwaarde. Freecom begrijpt het belang van een sterke band met klanten en heeft daarom zijn productontwikkelingsteam versterkt met diverse moderne productontwerpers.

Allereerst is er de industrieel ontwerper Arman Emami, winnaar van diverse designprijzen. Hij ontwierp de volledige Sq-productlijn voor Freecom. Het meta-organische design, de vloeiende lijnen, ronde hoeken en vierkante vorm hebben er mede voor gezorgd dat de productlijn echt opviel. De nieuwe Freecom Mobile Drive Sq won onlangs een veel begeerde iF GOLD-onderscheiding, net als Apple eerder in deze categorie. De schijf past perfect bij elke laptop of computer en is zelfs aan te sluiten op een tv om programma’s op te nemen en af te spelen. Het minimalistische design van het product trekt de aandacht. Dit verklaart mede waarom Apple ervoor heeft gekozen deze producten in zijn winkels te verkopen. Naast het uitzonderlijke design en de technologische prestaties, trekt de Mobile Drive Sq de aandacht met een aluminium behuizing, waardoor hij minder gevoelig is voor vingerafdrukken en krassen. Zijn jongere broertje – de Hard Drive Sq – volgt gestaag in de voetsporen van de Mobile Drive Sq. Het won namelijk al de Reddot Design Award 2012.

De Mobile Drive XXS is een perfect voorbeeld van een nieuwe benadering van design. Het is het werk van Silvain Willenz, een andere talentvole productdesigner. Freecom vroeg hem om een compact, slank en minimalistisch design. Willenz sloeg de gangbare aluminium of hardplastic behuizing over en besloot de harde schijf te omhullen met rubber. Dit was een zeer gedurfd concept – de eerste in zijn soort. Door de behuizing van rubber te maken, hoefde hij geen gebruik te maken van diverse schroeven en losse onderdelen. De behuizing bestaat uit slechts een deel, dat ook dient als een beschermende hoes. Door de hoeveelheid materiaal die gebruikt werd te minimaliseren, maakten Freecom en Sylvain Willenz destijds de kleinste harde schijf op de markt.

Freecom toonde verder aan een neus voor talent te hebben bij de Freecom Data Bar – een slank en stijlvol ontwerp dat het resultaat is van een eerste samenwerking met het ontwerpduo Chantal Niels en Robbert Gerretsen. Deze productontwerpers ontwikkelden een schuifmechanisme dat ervoor zorgt dat de USB-aansluiting in en uit de stick is te schuiven. Deze slimme feature betekent dat gebruikers zich geen zorgen meer hoeven te maken over het kwijtraken van het USB-dopje. De kleurkeuze voor zilver/grijs benadrukt de kwaliteit die Freecom zo kenmerkt.

Freecom hecht grote waarde aan de milieu-impact bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Tijdens het productieproces gebruikt het bedrijf waar mogelijk gerecyclede materialen. Daarnaast zorgt Freecom ervoor dat producten altijd voldoen aan de RoHS-, WEEE- en CE/FCC-standaarden. Bij alle ontwerpen is gebruik gemaakt van energie-efficiënte componenten die aan het eind van de levenscyclus zijn te recyclen. Daarnaast vallen alle producten binnen de officiële richtlijnen op het gebied van radiatie (EMI) en elektrostatische ontlading (ESD).

Designprijzen voor Freecom-producten

Mobile Drive Sq
- iF Design Award 2012 GOLD
- Universal Design Award 2012
- Reddot Design Award 2012

Hard Drive Sq
- Reddot Design Award 2012

Mobile Drive XXS
- iF Product Design Award 2009
- Reddot Design Award – best of the best 2009
- Henry Van de Velde Label

Mobile Hard Drive CLS
- iF Product Design Award 2010
- Henry Van de Velde Label 2011
- Red dot design award – best of the best 2011

USB Clip
- Red dot design award – best of the best 2009, 2010
- GOOD Design Award Japan 2010
- GOOD Design Award USA 2010
- Designpreis Deutschland – Nominierung 2011
- Focus Open 2011