Freehand-gebruikers dreigen Adobe met rechtzaak

Gebruikers van het tekenpakket Freehand hebben gedreigd met een rechtzaak tegen Adobe. Volgens de gebruikers maakt de fabrikant misbruik van zijn monopoliepositie door het pakket volledig te negeren.

De Freehand-gebruikers hebben zich verenigd in de organisatie 'Free Freehand', welke een oproep aan Adobe doet om het pakket open source te maken. Het lijkt er niet op dat de softwaremaker daar gehoor aan wil geven.

Momenteel werkt het pakket  met Windows Vista / 7 en Snow Leopard, maar dat is volgens de gebruikers eerder geluk dan wijsheid. Ze zijn bang dat in de toekomst het pakket niet zal werken met nieuwere besturingssystemen en hun Freehand-bestanden onbruikbaar worden. Het Freehand-formaat is weliswaar te openen in Illustrator, maar laatsgenoemde maakt er volgens de gebruikers een complete chaos van.

Het vectorgebaseerde tekenpakket Freehand is enkele jaren geleden opgekocht door Adobe. Inmiddels heeft de fabrikant zijn eigen tekensoftware in de vorm van Illustrator. Volgens een statement op de site van Adobe heeft het bedrijf geen plannen om in de toekomst Freehand door te ontwikkelen of van updates te voorzien. Adobe adviseert Freehand-gebruikers over te stappen naar Illustrator.