Frequentieveiling voor groeiend gebruik mobiel internet

Uiterlijk begin 2012 komt er een frequentieveiling waarbij niet alleen de bestaande frequenties opnieuw onder de hamer gaan, maar waarbij ook nieuwe frequentieruimte zal worden verkocht.

Dat heeft het ministerie van Economische Zaken bekend gemaakt. Het creëren van extra frequentieruimtie is volgens het ministerie noodzakelijk om het groeiende gebruik van mobiel internet op te kunnen vangen.

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken gaat hiervoor ruimte vrijmaken in de 800 Mhz-band, die nu nog wordt gebruikt door bijvoorbeeld Digitenne, de Publieke Omroep en gebruikers van draadloze microfoons. Voor deze partijen wordt een andere oplossing gezocht.

Groot bereik

Volgens de minister zijn juist deze lage frequenties noodzakelijk, omdat ze een groot bereik hebben met een goede dekking. De extra frequenties moeten in 2013 en anders uiterlijk 2015 klaar zijn voor gebruik.

De minister benadrukt dat de frequentieveiling niet alleen bedoeld is voor KPN, Vodafone en T-Mobile, maar ook openstaat voor nieuwkomers in de markt. “Van meer concurrentie profiteren we allemaal”, aldus Verhagen.