Fujitsu presenteert hybride tablet Stylistic Q702, vanaf november met Windows 8

Het basisidee van Windows 8 is inmiddels helder: één interface voor zowel tablets als desktops. Eén systeem voor zowel 'consumptie' als 'productie' van informatie. Fujitsu kondigt vandaag een product aan dat bij die gedachte moet aansluiten: de hybride tablet Stylistic Q702.

De Stylistic Q702 is feitelijk een tablet die je kunt koppelen aan een optioneel toetsenbord. Daarmee tover je het apparaat in een enkele handeling om tot laptop. Hetzelfde idee kennen we inmiddels van bijvoorbeeld de door Microsoft aangekondigde 'Surface' en van bijvoorbeeld de momenteel verkrijgbaar Asus Transformer (Prime).

Het 16:9-beeldscherm heeft een diameter van 11,6 inch, een resolutie van 1366 bij 768 en een helderheid van maximaal 400 nid. Een lichtsensor past de helderheid automatisch aan de omgeving aan en een anti-glare-laag moet voorkomen dat hinderlijke schitteringen je zicht verpesten. Het scherm is geschikt voor multi-touch-bediening of met de stylus. Die laatste is handig voor geschreven notities. Het pennetje kun je kwijt in een speciale opening in het toetsenbord-dock. Een gyroscoop past, mits je de tablet voorziet van Windows 8 -  automatisch de oriëntatie van het beeld aan.


Biometrische beveiliging voorkomt gebruik door ongenode gasten.

De tablet is wat specificaties betreft rijkelijk uitgerust en lijkt op papier eigenlijk meer op een laptop. Zo is een ulv-versie van de Core i5-processor aanwezig (Ivy Bridge), ondersteund door 4GB intern geheugen. Die laptop-achtige specificaties zie je ook terug in het gewicht: de tablet weegt zonder toetsenbord 850 gram, waar Android-tablets en de nieuwe iPad tussen de 500 en 700 gram wegen.

Wel kun je dankzij deze processor Windows 8 Pro op het tablet draaien en heb je toegang tot alle 'normale' Windows-software. Dat is straks geen vanzelfsprekendheid meer: Windows 8-tablets met een arm-processor zullen op Windows 8 RT draaien en alleen gebruik kunnen maken van speciaal daarvoor geschreven software. Ook dit onderstreept dat Fujitsu het apparaat duidelijk ook als laptopvervanger naar voren wil schuiven.

Aansluitingen

Aan de zijkant van het tablet vinden we een naast een usb 2 en hdmi-aansluiting ook een usb 3-poort. Ook zijn twee volumeknoppen aanwezig en een schakelaar om de schermoriëntatie vast te zetten. Het toetsenbord-dock beschikt over een vga-aansluiting, voor het koppelen van een monitor of beamer. Een DisplayPort-aansluiting ontbreekt helaas zowel op het tablet als op het toetsenbord-dock. Wel is een ethernet-poort en twee extra usb 2-poorten aanwezig.


Het tablet is rijkelijk uitgerust wat aansluitingen betreft, met onder andere een usb 2-, usb 3- (andere zijde) en een hdmi-poort. Ook een wifi-schakelaar en audio-aansluitingen zijn aanwezig, net als een schakelaar om de beeldoriëntatie vast te zetten.

Een aantal features onderschijft het zakelijke karakter van het apparaat. Zo zit in het toetsenbord-dock onder andere een vingerafdrukscanner. Dankzij webcams aan zowel de voorzijde als de achterzijde van het tablet kun je het apparaat ook voor videoconferenties inzetten. Voor opslag is een 128 of 256 GB ssd-schijf aanwezig. Zowel 3g als 4g zijn optioneel. Het tablet houdt het zonder accu 4,5 uur vol, aangesloten aan het toetsenbord-dock kun je volgens de fabrikant tot 10 uur vooruit.

Eerst nog met Windows 7

In september komt de Q702 op de markt, dan nog met Windows 7 als besturingssysteem. Prijzen zijn nog niet bekend. Wil je liever gebruikmaken van Windows 8 – iets wat met name het apparaat als 'tablet' ten goede zal komen – dan moet je wachten tot november. Wil je de hybride tablet per se in september of oktober al kopen, dan kun je bij het verschijnen van Windows 8 (Pro) via Fujitsu je tablet laten upgraden. Wat die upgrade kost kon Fujitsu nog niet bekendmaken. 

Voor de presentatie van de hybride tablet kwam de fabrikant in een speciale bus naar de redactie, waar ons de nieuwe hardware getoond werd. Binnenkort vind je hier een filmpje waarin product specialist Ronald Rottenberg het apparaat presenteert.