'Gadgetverkoop in 2011 rond de 1 biljoen dollar'

De verkoop van gadgets wereldwijd kan in 2011 de magische grens van 1 biljoen dollar passeren. Dit maakte de brancheorganisatie Consumer Electronics Association (CEA), organisator van de Consumer Electronics Show in Las Vegas, bekend.

De officiƫle cijfers van de CEA laten voor dit jaar een verkoopgroei van tien procent zien voor onder meer mobiele telefoons, computers en televisies, naar een bedrag van 964 miljard dollar (726 miljard euro). 'De 1 biljoen dollar ligt daarbij zeker binnen handbereik', aldus topman Steve Koenig van de CEA.

Het zou het tweede jaar op rij zijn waarin de verkoop van consumentenelektronica weer in de lift zit; 2009 liet een verkoopdaling zien van 9 procent als gevolg van de wereldwijde recessie. Het jaar daarop steeg de verkoop van gadgets weer met 13 procent.

West-Europa

De CEA voorspelt in 2011 dat de sterkste verkoopgroei in West-Europa te zien zal zijn (23 procent), gevolgd door Noord-Amerika en China (beide 15 procent), Zuid-Amerika (10 procent) en Japan (8 procent).

De brancheorganisatie verwacht dat met name smartphones, tablets, e-readers en lcd-televisies in 2011 gretig aftrek zullen vinden bij het wereldwijde publiek. De CEA verwacht dan ook dat er meer dan honderd verschillende tablets op de Consumer Electronics Show te zien zullen zijn.