Gartner: Android streeft iOS voorbij

Android streeft iOS voorbij in de ranglijst van mobiele besturingsssytemen met het grootste wereldwijde marktaandeel. Het platform van Google staat nu op drie achter Research in Motion en koploper Symbian.

Dat blijkt uit onderzoek van Gartner naar de verkoopcijfers van mobiele telefoons in het tweede kwartaal van 2010. Android had in die periode een wereldwijd marktaandeel van 17,2 procent en iOS van 14,2 procent.

Het marktaandeel van Android blijkt bijna tien keer groter te zijn in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat van iOS is gegroeid met net iets meer dan een procent, aldus Gartner.

Beide besturingssystemen moeten het echter ruim afleggen tegen Symbian. Het platform van Nokia heeft een marktaandeel van ruim 41 procent. Research in Motion volgt op geruime afstand met 18,2 procent.

Volgens Gartner is in het tweede kwartaal van dit jaar de wereldwijde verkoop van mobiele telefoons met 13,8 procent gestegen naar 325,6 miljoen exemplaren, in vergelijking met dezelfde periode van 2009.

Hierin bedroeg het aandeel van smartphones 19 procent, een stijging van meer dan vijftig procent ten opzichte van vorig jaar.