Gartner: 'Overstap naar Windows 10 wordt snelste ooit'

Onderzoeksbureau Gartner stelt dat Microsoft's nieuwste besturingssysteem Windows 10 de meest geïnstalleerde versie van Windows ooit wordt. Daarmee treedt het operating system in de voetsporen van Windows XP en Windows 7.

Gartner voorspelt dat vijftig procent van alle enterprises in januari 2017 is overgestapt op Windows 10. Veel enterprises gaan halverwege volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid plannen om over te stappen, in 2019 zijn volgens Gartner alle enterprises over op Windows 10.

Windows 10 op de consumentenmarkt

Windows 10 wordt ook groot op de consumentenmarkt, voorspelt Gartner. Steve Kleynhans, research vice president bij Gartner, legt uit: 'De gratis upgrade, samen met veel support en automatische updates, zorgt ervoor dat er tientallen miljoenen gebruikers komen die voor het eind van dit jaar met Windows 10 werken.' Bij enterprises gaat dit dus iets langzamer, maar: 'We verwachten dat de implementatie significant sneller is dan bij Windows 7.'

De toekomst volgens Gartner

Gartner voorspelt bovendien drie andere endpoint-ontwikkelingen. Zo worden in 2018 touchscreens op een derde van alle notebooks geplaatst, omdat de incrementele prijs voor touchscreens met de jaren daalt. Daardoor wordt het normaler om een touchscreen als standaard beeldscherm te hebben op een notebook, aldus Gartner. In hetzelfde jaar geeft dertig procent van de enterprises ook meer uit aan displays dan aan pc's, voorspelt het onderzoeksbureau. Zij stellen dat gebruikers meer schermen willen in hun werkruimten, waardoor er meer hoge resolutieschermen komen en meer schermen in het algemeen. Dat leidt volgens Gartner tot een scenario waarin er meer geld wordt uitgegeven aan de schermen dan aan de pc zelf.

In 2019 leveren organisaties twee keer meer applicaties op afstand in vergelijking met 2015, stelt Gartner. Dit komt er op neer dat applicaties steeds vaker op diverse platformen te gebruiken zijn, zoals zowel Windows als Android. De ontwikkeling betekent echter wel dat bepaalde ontwikkelaars hun applicaties platformonafhankelijk moeten maken, en daarmee sneller moeten ontwikkelen dan de eisen van de software-verkopers en de eindgebruikers.