Gastexpert: De laatste cloud-sceptici zijn bijna ontdooid

Een nieuw idee stuit vaak op weerstand voor het wordt omarmd. En wanneer nieuwe ideeën uiteindelijk tot succes leiden, is het meestal alsof de weerstand nooit bestaan heeft. Bij de groei van de cloud is het niet anders. De weerstand verdwijnt, en adoptie leidt tot spectaculaire resultaten: nieuwe startups die draaien op minimale budgetten, bedrijven die sneller kunnen innoveren en experimenteren, en overheden die vaker en meer diensten aan burgers kunnen aanbieden. Met andere woorden: wie de cloud niet omarmt, loopt uiteindelijk achterstand op omdat ontwikkeling zonder gebruik van de cloud nagenoeg onmogelijk is.

In de jaren 60 en 70 gebruikte iedereen binaire codes. De eerste programmeur die voorstelde om ook letters te gebruiken werd weggehoond. Men vertelde hem dat het nutteloos zou zijn, aangezien niemand eraan gewend was. Maar als je ziet hoe men nu programmeert, is het duidelijk wie er gelijk had. En dit patroon herhaalt zich: begin deze eeuw was programmeertaal Java bijzonder impopulair, maar tegen 2005 maakte iedereen er gebruik van, onder meer omdat Java platformonafhankelijk is. Dat zorgt ervoor dat programma’s die met Java zijn gemaakt, in vele verschillende omgevingen draaien: PC’s met Windows, Macs, computers met Linux of Unix, maar ook op telefoons, mainframecomputers en in de cloud.

Belang

Toen de cloud bijna tien jaar geleden werd geïntroduceerd, reageerden sommigen erg lauw. 'Waarom zou ik de cloud gebruiken, als ik mijn eigen server heb?', vroeg men zich af. En ook in dit geval gaf men na een tijdje toe dat de cloud niet alleen verandering, maar ook vooruitgang betekende. De reden dat veel bedrijven hun toevlucht tot de cloud hebben genomen, zijn de vele voordelen. Door de cloud te gebruiken zijn bedrijven bijvoorbeeld in staat om heel eenvoudig computercapaciteit te vergroten en terug te schalen, afhankelijk van de grootte van een bepaald project. Dit verbetert niet alleen de flexibiliteit, maar ook de betrouwbaarheid van dienstverlening van een bedrijf: omdat cloudaanbieders een hoge uptime garanderen – vaak meer dan waar bedrijven met gebruikmaking van hun eigen infrastructuur toe in staat zouden zijn – heeft men altijd de benodigde toegang. En dat is niet alleen van belang voor grote bedrijven, maar ook voor kleine startups, waarvoor de voordelen zelfs nog groter zijn.

Democratie van IT

Dankzij gebruikmaking van de cloud hebben kleine bedrijven de beschikking over computerkracht waar ze slechts van zouden kunnen dromen als ze hun eigen hardware hadden moeten gebruiken. Bovendien kunnen ze, door servers en onderhoud op deze manier uit te besteden, focussen op wat voor hen echt het verschil maakt: de code. Niet langer hoeven ze aandacht te besteden aan iets dat, hoewel essentieel, geen onderdeel van hun werk uitmaakt. Dat ze in staat zijn om het over te laten aan de experts, is de ideale oplossing.

Daarnaast betekent het dat de cloud zorgt voor democratisering. Vroeger moesten bedrijven de hardware zelf aanschaffen. Dit betekende dat alleen de rijkste organisaties ter wereld toegang tot de beste technologie, meeste opslag en krachtigste computers hadden. Dit zorgde tegelijk voor een gebrek aan innovatie, aangezien innovatie samenhing met hoeveel geld een bedrijf had. Alleen de rijkste bedrijven konden het zich daarom veroorloven te experimenteren en innoveren. Dankzij de cloud zijn bedrijven echter in staat om kosten laag te houden, wat betekent dat kleine bedrijven en startups meer kunnen experimenteren, en het ook niet zo duur is als er eens iets mislukt. Dat maakt de kans tot succes ook groter – iets dat erg goed zichtbaar is onder app-ontwikkelaars.

Apps

De afgelopen jaren was er een enorme explosie aan nieuwe apps. De reden: ontwikkelaars hoeven zich geen zorgen te maken over infrastructuur, maar zijn in plaats daarvan in staat zich volledig te focussen op het bouwen van nieuwe, baanbrekende apps. De meerderheid van de succesvolle apps in elke appstore is door teams van slechts een handvol ontwikkelaars gebouwd, en de meeste worden ook door kleine teams onderhouden. Neem bijvoorbeeld AirBnB: de infrastructuur van AirBnB wordt bijgehouden en bijgewerkt door slechts vijf mensen: er draaien duizenden clusters op Amazon Web Services. Door het zware werk van servers draaien en onderhouden uit te besteden aan AWS, kan AirBnB zich concentreren op een goede gebruikerservaring. Dit stelt het team in staat tot het behalen van spectaculaire resultaten: via AirBnB worden elke avond 450.000 kamers geboekt.

De cloud is hard op weg naar het niveau van acceptatie dat Java heeft bereikt, maar het is nog maar dag een. Meer en meer bedrijven zullen de voordelen gaan zien, en ervan profiteren. Bedrijven die daartoe niet bereid zijn, zullen achterop raken: de toekomst is in de cloud.

Gastexpert
[block]Danilo Poccia is Technical Evangelist van Amazon Web Services.[/block]
Gastexpert: De laatste cloud-sceptici zijn bijna ontdooid
De weerstand tegen de cloud verdwijnt en adoptie leidt tot spectaculaire resultaten.