Gastexpert: Hoe verbinden we het Europese mkb met de cloud?

De toename van snelle internetverbindingen in Europa, de adoptie van clouddiensten, het steeds consumentvriendelijker worden van it en de verschuiving naar mobiel werken zijn trends die in theorie inspelen op de kracht van het mkb.

Het wijdverspreide gebruik van clouddiensten als Skype, Google Drive en Salesforce maakt het leven van werknemers gemakkelijker. Ze kunnen overal bij hun data en de samenwerking met collega’s verloopt soepeler. Recent onderzoek van ZyXEL onder 2500 Europese kenniswerkers wijst echter uit dat hoewel het mkb nieuwe technologieën en diensten zo effectief mogelijk probeert in te zetten, er flinke verschillen zijn tussen landen.

Cloudgebruik en byod

Zo loopt Duitsland op het gebied van adoptie van de cloud met 44 procent van de werknemers die aangee dat ze cloudapplicaties als Dropbox, Google Drive en Salesforce gebruiken voor op de rest. Dit cijfer ligt in andere landen stukken lager. Slechts een kwart van de Nederlandse mkb-ondernemers geeft aan dat ze cloudapplicaties gebruiken, terwijl 85 procent van de medewerkers in Tsjechië aangeeft dat ze helemaal geen gebruik maken van de cloud. Ook heeft slechts twintig procent van de Tsjechen de mogelijkheid om thuis of buiten kantoor te werken. Daarnaast heeft bijna de hel van de Zweedse kenniswerkers de mogelijkheid om buiten de deur hun werk te doen, net als 44 procent van de Duitsers en Britten.

Wat interessant is, is dat veel meer respondenten aangeven dat ze wel buiten de deur kunnen werken, dan dat er medewerkers zijn die aangeven toegang te hebben tot cloudapplicaties. Dit roept de vraag op hoe effectief en productief deze medewerkers zijn wanneer ze geen gebruik maken van de nieuwste technologie als zij buiten de deur werken. Wanneer je deze medewerkers vraagt of ze hun persoonlijke devices voor hun werk gebruiken, bevestigt bijna 45 procent van de Duitse kenniswerkers dit. Dit in contrast tot de Britten, waar maar achttien procent van de kantoormedewerkers aangeeft de mogelijkheid te hebben om hun persoonlijke devices op het werk te gebruiken. Onderzoek van CCMI wijst uit dat slechts zeventien procent van de it-managers byod ziet als een manier om de productiviteit van medewerkers te vergroten. De mogelijkheid om byod toe te passen in jouw bedrijf is afhankelijk van veilige en betrouwbare verbindingen ter plaatse in combinatie met het omarmen van cloudplatformen die overal toegankelijk zijn middels mobiele browsers en applicaties die draaien op verschillende systemen.

Slim investeren

Als we de globale trend volgen, kan het gebruik van cloudgebaseerde diensten alleen maar toenemen. Google Apps worden nu al gebruikt door vijf miljoen bedrijven wereldwijd. Meer dan de helft van de Amerikaanse bedrijven maakt gebruik van de cloud en uit de antwoorden op een vragenlijst van IBM blijkt dat ondernemingen een toename van maar liefst 55 procent in effciëntie zien wanneer ze gebruik maken van clouddiensten. Dat betekent dat het niet langer genoeg is als ondernemingen alleen snelle verbindingen aanbieden. In tegendeel: ze moeten een betrouwbaar netwerk opzetten dat prioriteit aan belangrijk dataverkeer kan geven, om kan gaan met externe devices en zekerheid kan bieden op het gebied van beveiliging. Voor mkb’ers met beperkte it-budge en is het daarom cruciaal dat zij hun investeringen doen in de juiste gebieden en de best mogelijke oplossingen kiezen.

Gastexpert
[block]Peter Bos is Head of Channel bij ZyXEL Benelux.[/block]
Gastexpert: Hoe verbinden we het Europese mkb met de cloud?
Het Europese mkb en clouddiensten, de adoptie verschilt per land.