Gastexpert: Pinnen, maar dan anders

Contactloos pinnen, retourpinnen, mobiel pinnen. Allemaal nieuwe ontwikkelingen in het betalingsverkeer. Wat betekenen ze voor ondernemers?

In anderhalf jaar tijd zijn ongeveer 9 miljoen pinpassen vervangen door een pas waarmee ook contactloos betaald kan worden. Lang niet alle consumenten hebben door dat ze zo’n pas in hun portemonnee hebben. Met die pas kun je kleine bedragen zonder pincode afrekenen bij inmiddels één op de zes betaalautomaten. Maar ook dat weet nog lang niet iedereen. En er zijn nog meer nieuwe ontwikkelingen. Tijd voor een overzicht via Baaz.

Contactloos pinnen met een betaalpas

Contactloos pinnen met de pas houdt in dat de klant betaalt met een betaalpas die is voorzien van Near Field Communication (NFC). Bij deze vorm van betalen houden klanten hun contactloze betaalpas kortstondig dichtbij de betaalautomaat. De betaling wordt afgehandeld doordat de NFC-chip in de betaalautomaat contact maakt met de NFC-chip in de betaalpas van de klant. Dit gaat via hetzelfde veilige netwerk dat wordt gebruikt voor traditionele (contactrijke) pinbetalingen. Voor betalingen tot en met € 25,- hoeven klanten geen pincode in te voeren. Razendsnel en gemakkelijk dus. Bij bedragen boven de € 25,- moet wel een pincode worden ingetikt op de betaalautomaat. Het cumulatieve bedrag dat achtereenvolgens zonder pincode contactloos kan worden betaald via diverse kleine betalingen is € 50,-. Wanneer de contactloze betalingen bij elkaar deze drempel van € 50,- overschrijden moet de pas alsnog worden ingestoken en de pincode worden ingetikt.

Mobiel betalen

U doet het wellicht al: uw mobiele telefoon gebruiken voor een overschrijving. Dat is een vorm van betalen met een smartphone. Een andere ontwikkeling is dat de mobiele telefoon, net als hiervoor beschreven een betaalpas, een NFC-chip kan bevatten en gebruikt kan worden om in de winkel contactloos te pinnen. Gewoon de telefoon dichtbij de betaalautomaat houden zodra het te betalen bedrag in beeld komt. Deze betaling werkt ongeveer hetzelfde als een betaling met een contactloze pinpas met dezelfde limieten voor het intoetsen van uw pincode. Onder de € 25,- dus zonder pincode en lekker gemakkelijk en snel. Rabobank biedt deze mogelijkheid sinds februari, de andere banken hebben aangekondigd te zullen volgen. V PAY biedt (in samenwerking met Vodafone) een soortgelijke mogelijkheid in een prepaid variant.

Retourpinnen

Retourpinnen is een omgekeerde pintransactie. Via Retourpinnen krijgt de klant elektronisch geld terug van de winkelier. De klant stopt eenvoudig zijn betaalpas in de betaalautomaat en krijgt het retourbedrag de volgende werkdag bijgeschreven op zijn rekening. Het grote voordeel van Retourpinnen is dat de ondernemer geen grote hoeveelheden contant geld hoeft aan te houden als klanten iets komen retourneren of borg terug moeten krijgen. Je ziet het steeds meer in de nonfood-detailhandel (mode, elektronica, wonen) en bij verhuurbedrijven, maar Retourpinnen kan ook handig zijn in andere branches. Retourpinnen is geschikt voor alle bankpassen, het maakt niet uit waar de klant bankiert. De ondernemer moet voor Retourpinnen een speciaal contract met zijn bank afsluiten. Ook moet de betaalautomaat geschikt zijn voor Retourpinnen. Dat is te controleren via www.checkout.nl. Als het kassasysteem gekoppeld is met de betaalautomaat moeten ook de kassa en de kassakoppeling geschikt zijn voor Retourpinnen. De kassaleverancier weet daar meer van.

Minder storingen

Elektronisch betalen heeft vele voordelen, maar heel af en toe is er een storing. Dat is natuurlijk erg vervelend voor ondernemer en klant. Om minder kwetsbaar te zijn voor storingen kunnen ondernemers maatregelen nemen: een backup telecomverbinding bijvoorbeeld of een eenmalige machtiging. Het is verstandig om dit soort maatregelen te nemen en de procedure in geval van storingen goed door te nemen met medewerkers. Dat voorkomt paniek als het een keer gebeurt.

Dip&Go

Ten slotte nog één ontwikkeling waar alle Nederlanders die autorijden mee te maken kunnen krijgen, maar die nog geen brede bekendheid geniet. Dat is Dip&Go: een parkeergarage inrijden, je pinpas bij de slagboom in de automaat doen en later bij het uitrijden nog een keer. Niet met een bonnetje langs de betaalautomaat van de parkeergarage of een pincode hoeven in te voeren. Dat systeem is sinds enige tijd actief bij enkele parkeerautomaten in garages en op straat. De betaling gaat lekker snel. Wellicht kent u het systeem al vanuit het buitenland, waar het al langer kan bij tolwegen en parkeerautomaten. In Nederland kun je met Dip & Go maximaal 50 euro betalen om te parkeren. In het buitenland kun je op deze manier ook bij tolwegen tot 100 euro betalen.

Checklist betalingsverkeer

  • Hoe lang gaat mijn pinapparaat nog mee?
  • Is mijn pinapparaat geschikt voor contactloos betalen?
  • Waarop val ik terug ingeval van een storing?
  • Is retourpinnen iets voor mij en is mijn pinapparaat ervoor geschikt?

Ga naar www.checkout.nl voor een check op uw betaalautomaat en meer informatie.

Gastexpert
[block] [par] Miriam Osten is Manager van de [br][url link="http://www.efficientbetalen.nl"]Stichting Bevorderen [br]Efficiënt Betalen[/url], een samenwerkingsverband van retailers en banken.[/par] [/block]