Gebruik saas-oplossingen blijft groeien

Het gebruik van saas-oplossingen kent nog steeds een flinke groei. Dat concludeert marktonderzoekbureau Gartner.

Gartner onderzocht 556 organisaties in Noord- en Zuid-Amerika, Aziƫ en Europa. Hieruit komt naar voren dat 71 procent van de ondervraagde bedrijven minder dan drie jaar saas-oplossingen gebruiken. In Aziƫ gaat het vooral om nieuwe start-ups die niet gehinderd zijn door oudere softwarestandaarden en vanaf de start saas-oplossingen gebruiken. Europese en Amerikaanse respondenten noemen vervanging van voorheen lokale oplossingen als grootste reden om over te stappen.

Gartner verwacht dat de implementatie van saas blijft stijgen, omdat 77 procent van de respondenten aangeeft de komende twee jaar waarschijnlijk meer uit te geven aan saas-oplossingen.

Op het gebied van applicaties die het meest worden gebruikt via saas scoren crm-software en ecm-software het hoogst. De meeste enterprises die saas-oplossingen implementeren blijven hiernaast ook een hoop traditionele software gebruiken. De reden hierachter is dat sommige bedrijfsprocessen te belangrijk en kritiek zijn waarbij de afweging gemaakt wordt of een saas-oplossing wel meerwaarde biedt. Het gehele rapport is hier aan te vragen.