Gebruik Windows 7 overstijgt XP in Nederland

Het marktaandeel van Windows 7 is voor het eerst in Nederland groter dan van Windows XP. Dit blijkt uit cijfers van StatCounter. Ook in de Verenigde Staten is dit het geval. Wereldwijd is XP nog wel de onbetwiste marktleider.

Versie 7 van het besturingssysteem van Microsoft heeft in ons land volgens StatCounter een marktaandeel van 34 procent. XP ligt daar ongeveer één procent onder. Windows Vista, dat tussen beide besturingssystemen uitkwam, staat op een derde plaats met 22 procent. Hieruit blijkt weer eens dat dit een redelijk flop was voor de softwaregigant.

Voor de concurrenten van Microsoft is nog steeds maar een marginale rol weggelegd. In Nederland gebruikt 8 procent Mac OS X en 2 procent een ander besturingssysteem zoals Linux. In de hele wereld heeft Apple momenteel een marktaandeel van 6 procent en Linux zelfs minder dan één procent.

Het tienjarige Windows XP is nog steeds het meestgebruikte besturingssysteem ter wereld met een marktaandeel van 47 procent. Met 31 procent zal het waarschijnlijk nog even duren voordat versie 7 dit heeft ingehaald.