Geen dramatische prijsdalingen mobiel internet

Aanbieders van mobiel internet moeten onderlingmeer gaan concurreren. Staatssecretaris Frank Heemskerk van EZ gaat daarom zes extra licentiepakketten voor mobiele communicatie veilen. Leveranciers zijn secptisch over de effecten: "Er komen geen dramatische prijsdalingen".

De veiling zal naar alle waarschijnlijkheid in het eerste kwartaal van 2010 plaatsvinden. Het gaat om frequenties voor snel mobiel internet. De nieuwe licentiehouders zullen nieuwe technieken als WiMax en LTE introduceren bij het grote publiek.

Ziggo
Kabelbedrijf Ziggo heeft al laten weten een frequentie te willen bemachtigen. Met de licentie voor mobiel internet hoopt het bedrijf telefonie- en videodiensten aan te gaan bieden. Andere genteresseerde bedrijven zijn Tele2 en UPC.

De veiling van de huidige licentiepakketten voor mobiel internet in 2000 leverde de overheid 2,7 miljard euro op. Licentiehouders Telfort en Orange zijn inmiddels samengegaan met respectievelijk KPN en T-Mobile. Zij zijn ook licentiehouders waardoor, volgende de Tweede Kamer, een tekort aan aanbieders is ontstaan.

Geen dramatische prijsdalingen
Dylan Schuit van het bedrijf Metjelaptoponline.nl verwacht geen dramatische prijsdalingen als er meer aanbieders op de markt komen. Hij denkt dat de Nederlandse markt voor mobiel internetten al verzadigd is. Nieuwe aanbieders zouden vooral kunnen tornen aan de contractduur en de kosten in het buitenland van mobiel internetten.

Mobiel internetten wint aan populariteit . Mede door de release van de iPhone groeit de markt hard. Metjelaptoponline.nl stelt vast dat vooral videodiensten aanslaan bij het grote publiek.