Gerucht: Microsoft zet Windows 8.1 op afslankkuur

Windows 8.1 is niet het lichtste besturingssysteem ter wereld. Voor dikke desktops is dat niet zo'n punt, maar het lijvige OS draait daardoor bijvoorbeeld niet op 16 GB-tablets. Maar volgens een geruchtenstroom komt daar verandering in.

Op de tablet

Volgens ZDNet wil Microsoft met de komende grote update van Windows 8.1 het mes zetten in de omvang van het besturingssysteem, zodat het ook behapbaar wordt op goedkopere tablets. Ook het interne geheugengebruik moet met de update verbeteren. Het zou voor Microsoft geen verkeerde zet zijn, want in het goedkopere tabletsegment is Android nog altijd heer en meester. Bovendien laat het ook meer ruimte aan de gebruiker op 32GB-tablets, nu ben je op die apparaten nog een fors deel kwijt aan de installatie van Windows.

De update moet niet alleen het geheugenhonger stillen van Windows, ook wat functionaliteit betreft bevat het wat nieuwigheden. Zo zou je Metro-apps op je taakbalk moeten kunnen vastprikken, een poging van Microsoft om de desktop en de Metro-omgeving wat hechter te integreren.

Windows 8.1 Update 1 moet 11 maart verschijnen en kun je dan via de automatische updatefunctie binnenhalen. Niet zo lang daarna moet Windows Phone 8.1 het levenslicht zien, waarschijnlijk nog voor de start van de Microsoft Build Conference op 2 april.