Ghost: het nieuwe, hippe bloggersalternatief voor Wordpress

De openingspagina van het Ghost-project geeft een goed beeld van de doelgroep die ermee aangesproken moet gaan worden. Een Macbook, analoge camera, moleskin: dit is geen saai corporate project, of 'voor nerds, door nerds': Ghost is nieuw, hip, en gebruikersgemak en design staan voorop.

Als je 'blog' zegt, dan zeg je op dit moment nog vooral 'Wordpress', het cms dat als blog begonnen is. De afgelopen 10 jaar is Wordpress steeds verder uitgebreid tot wat het nu is: het meest gebruikte websitesysteem op het net. Dat is ten koste gegaan van de gebruiksvriendelijkheid: met elke optie komen nieuwe configuratiemogelijkheden, waardoor het dashboard van een Wordpress-site op dit moment voor een niet-technische gebruiker nogal een uitdaging vormt.

Ideologische basis

Ghost heeft een sterke ideologische basis: de toekomst van de journalistiek en de vrijheid van meningsuiting zijn volgens hen afhankelijk van blogs. Die moeten voor iedereen toegankelijk zijn, dus gratis en intuïtief te gebruiken. Daar willen ze met hun product een rol in spelen. Een blog onderhouden was nog nooit zo makkelijk door de split-view editor: wat je links typt, zie je rechts gelijk opgemaakt terug zoals het ook op je blog terechtkomt. Een plaatje toevoegen? Gewoon in de pagina slepen op de plek waar je het wilt hebben.

Bloggen met Ghost
Bloggen met Ghost: wat je links tikt, zie je rechts direct 'live' in je blog verschijnen.

Node.js onder de motorkap

Ook interessant is wat er bij Ghost 'onder de motorkap' zit. De meeste cms-systemen maken gebruik van php en mysql-databases. Ghost gebruikt een veel nieuwere technologie: Node.js. Node is een softwareplatform gebaseerd op Javascript en de technologie van de Google Chrome browser waarmee makkelijk, snelle scripts geschreven kunnen worden.

Volop in ontwikkeling

Ghost is nog volop in ontwikkeling, 14 oktober is de software live gegaan, vanaf eind december is er de mogelijkheid om je eigen Ghost-blog op het hosted platform van Ghost zelf te draaien. De marketplace, waarop net als bij Wordpress themes en plugins gedownload en gekocht kunnen worden, is hard aan het groeien. Hoe dat eruit ziet? Net als bij Wordpress zijn er al genoeg lijstjes met 'de mooiste themes' te vinden ter inspiratie. Deze bijvoorbeeld.