Glomos Virtual Desktop: je eigen software online

Grote bedrijven gebruiken al jaren thin-clienttechnologie. Daarbij verhuist de Windows-software naar een (internet)server. Je gebruikt de software hierna op afstand (op de zaak, onderweg; waar dan ook). Zo'n migratie is wel een hele klus. Je kunt het ook uitbesteden aan Glomos.

Diensverlener Glomos uit Voorhout (Zuid-Holland) heeft op basis van standaard componenten een concept ontwikkeld waarbij, volgens Glomos, "de totale kantoorautomatisering van een opdrachtgever wordt overgenomen. Deze wordt vervolgens vanuit een rekencentrum en met een hoge beschikbaarheid via internet en thin-client technologie ontsloten." Bijgaande afbeelding bevat een schema van het concept.

Glomos somt op zijn website enkele voordelen op:


OORDEEL

+ werkt op iedere Windows-pc
+ werkt op thin clients die RDP ondersteunen
+ veilig
+ inclusief back-up en beheer door Glomos
- beeld ijlt soms een beetje na

"In bepaalde zakelijke scenario's lijkt een virtuele desktop met standaard en eventueel eigen software ons een uikomst"

wereldwijd toegang tot de werkplek en de gegevens, dagelijks back-ups en bescherming tegen virussen, spam en ongewenste toegang.

Software huren
Je kunt bij Glomos de bekende softwarepakketten van Microsoft huren, of je eigen Microsoft-licenties inbrengen om bijvoorbeeld Microsoft Office op deze virtuele desktop te laten installeren.

Bijzonder is dat Glomos ook nadrukkelijk aanbiedt om je 'bedrijfseigen' pakket op dit virtuele bureaublad te plaatsen. Dat laatste biedt allerlei handige zakelijke scenario's. Stel dat je een directeur bent van een wereldwijd werkende firma. Je zit bijna de helft van de tijd in het buitenland. Zou het niet ideaal zijn om je complete software-set, dus alle applicaties die je doorgaans gebruikt, altijd bij je te hebben? Je hoeft alleen maar in te loggen op je eigen online bureaublad.
Uitbesteden van werk gaat ook makkelijker. Het bijwerken van een groot klantenbestand in een Windows-applicatie, bijvoorbeeld. Iedere thuiswerkende flexwerker heeft een pc met internetverbinding. Verstrek een inlogcode en zet hem of haar aan het werk.

Beproeven
Om het technische concept in de praktijk te beproeven, vroegen we een inlog aan voor een eigen desktop, inclusief Microsoft Office. We vroegen meteen ook een eenvoudig (gratis) Windows-boekhoudprogramma op de desktop te installeren: SnelStart.

Inloggen op de Glomos Virtual Desktop gaat via het Remote Desktop Protocol (RDP). Je vindt de RDP-connector in het Windows Startmenu bij de lijst Communicatiesoftware. Je tikt hierin een internetadres, naam en wachtwoord en binnen seconden bouwt zich de virtuele desktop op (zie afbeelding 2).

De gebruikersomgeving voelt vertrouwd aan, maar ijlt soms wel een beetje na. Het is echter alleszins werkbaar. Handig: je kunt gegevens gewoon drag and drop overplakken van je externe naar je echte desktop (en weer terug). Ook lokale printers zijn bruikbaar als je extern een printopdracht geeft.


Tarief: ca. 99,- per maand (excl. btw). Dit is een indicatief tarief met MS Office 2007 en 1 GB opslag en 'vanaf 5 gebruikers'. Een enkele gebruiker kost ongeveer 108,-. Reken voor het overzetten van software en gegevens bovendien op ca. 100,-- per gebruiker.