Gnome 3.8 verschenen, biedt keuze voor klassieke desktop

Niet iedereen is blij met de weg die de open source desktopomgeving Gnome sinds versie 3 is ingeslagen. De interface zou contraproductief zijn en teveel de tablet in het achterhoofd hebben. In de nieuwe versie 3.8 is een 'classic mode' toegevoegd die oude desktop weer in ere herstelt.

Gnome is met name op de Linux-desktop een veelgebruikte werkomgeving. Het is de standaardkeuze in bijvoorbeeld Fedora en OpenSUSE. Sinds versie 3 zijn de ontwikkelaars echter een radicaal andere richting ingeslagen. De aloude desktopmetafoor moest plaatsmaken voor een tabletachtige interface, met grote iconen en moderne transitie-effecten. Dat stuitte veel gebruikers tegen het hoofd.

Classic Mode

De situatie is sterk vergelijkbaar met die van Windows 8. Ook daar kiezen de makers voor een radicaal andere benadering van de desktop, die lang niet bij iedereen in de smaak valt. In tegenstelling tot Microsoft hebben de makers van Gnome wel gehoor aan de kritiek gegeven en bieden ze gebruikers middels de Classic Mode een keuze aan. Microsoft houdt stug vast aan de Metro-interface en het lijkt er op dat in de komende versie van Windows de klassieke modus zelfs geheel verdwijnt.

Gnome 3.8 Classic Mode
Terugkeer van de klassieke desktop: de Classic Mode van Gnome 3.8.

Opgepoetst

Inmiddels is versie 3.8 van Gnome verschenen. Deze iteratie bevat tientallen kleine verbeteringen die de interface consistenter, handiger en logischer moeten maken. Onder andere het Activities-overzicht is opgepoetst, waardoor je nu eerder vindt wat je zoekt. Ook kun je folders in dit overzicht maken, voor een logische groepering van je apps. Nieuw is ook het 'Frequent'-overzicht, waarin je direct overzicht krijgt van je meestgebruikte applicaties. Via de zoekbalk onder het Activities-onderzicht vind je nu ook contacten en documenten.

Onder de motorkap is ook het nodige gesleuteld. Uiteraard zijn er weer vele bugs gefixt. Zichtbaar verbeterd zijn de transities en desktopeffecten. Niet alleen zijn enkele nieuwe effecten toegevoegd, ook ogen deze voortaan vloeiender, dankzij een nieuwe rendertechniek.


Gnome 3.8 kent vele kleine verfijningen in de interface.

Privacy

Verbeterd zijn ook de privacy-mogelijkheden. Zo is er nu een soort 'undercover'-modus, die vergelijkbaar is met die in moderne browsers: het zorgt ervoor dat tijdelijke bestanden worden verwijderd, je naam uit de rechterbovenhoek verdwijnt en het systeem geen gebruiksgeschiedenis bijhoudt.


Gnome 3.8 kent enkele nieuwe privacy-opties.

Gnome 3.8 is momenteel nog in geen enkele distributie beschikbaar. Wel kun je de bronbestanden downloaden. Gebruikers van de testversie van Ubuntu 13.04 kunnen het via een omweg (en een slag om de arm) wel alvast installeren. Officieel zal Ubuntu 13.04 draaien op de Unity-interface.