Go mobile! bedien je bezoek met een mobiele site

Alle smartphoneszijn voorzien van een webbrowser waarmee gebruikers internetpagina's kunnen raadplegen. Dat gaat echter alleen fijn als zij een website kunnen bezoeken die voor het kleine telefoonscherm van de mobiel is ontworpen.

Heel wat mobiele telefoongebruikers proberen anno 2009 via hun mobiel het web op te gaan. Hoewel reclamecampagnes anders beloven: die ervaring valt meestal nogal tegen. Het telefoondisplay is een factor tien kleiner dan een gewoon computerscherm waar bijna alle websites voor zijn ontworpen. En dat betekent eindloos scrollen. Nieuwe smartphones als de iPhone 3G of de luxe modellen Nokia's, kunnen daarom 'handig' in- en uitzoomen op een website. Maar het lijkt nog steeds alsof je door een pleerolletje een schilderij aan de muur bestudeert.

Te zwaar
Voor gewone mobieltjes met een simpel abonnement zijn de websites ook nog eens veel te 'zwaar'; een gemiddelde webpagina is zo een paar honderd KB. Alleen via een breedbandig duurder mobiel netwerk komt dat lekker vlot binnen. Veel telefoongebruikers 'wappen' echter nog steeds via een 'geitenpad'; lees GPRS-technologie. Die heeft op zijn best 8 tot 10 KB per seconde doorvoer. Je zit zo een halve minuut te wachten.


Een mobiele site

Een mobiele site is niets anders dan een sterk 'uitgeklede' site met alleen de essentie: de nieuwste artikelen, kleineplaatjes en simpele navigatie. Zoals op www.winmagpro.nl/mobiel/

Omdat de relatief simpele mobiele browsers meestal ook niet over een Flash-speler en dergelijke beschikken, is de kans groot dat een flink deel van de site zelfs helemaal niet in beeld komt!

De oplossing
Het probleem is duidelijk. Gelukkig is de oplossing voor sitebeheerders dat ook: maak naast je gewone site ook een simpele en lichte website die speciaal voor de mobiel telefoon is ontworpen. Koppel voor een paar euro per maand een domein als www.jouwsite.mobi aan deze bestanden en de telefoongebruiker heeft meteen door dat hij bij jou aan het juiste adres is.

Hoe regel je een goede mobiele site? Je kunt twee kanten op:

1) Vraag de programmeur van je huidige website ook een speciaal index.php- of index.asp-bestandje te schrijven, dat vanaf een adres als www.jouwsite.nl/mobiel/ de juiste records leegtrekt uit je huidige database-driven site. Denk aan de records met de laatste nieuwtjes, de persberichten, de vacatures en uiteraard (hoe logisch) de contactinformatie en de routebeschrijving. Dit stukje code, dat de kale gegevens presenteert in een Teletekst-achige interface, kost een goede programmeur een dag. Omgerekend tussen de 500 en 1000 euro.

2) Misschien heb je geen databasegedreven site of wil je alleen statische (onveranderlijke) informatie presenteren op je mobiele site. In dat geval is er een heel leuk alternatief van provider STRATO. Zij hebben in de vorm van STRATO MobilePages een webdienst die je in je eigen browser een mobiele site in elkaar laat klikken. We ontvingen een testaccount en klikten in een kwartiertje een bruikbare minisite in elkaar. Zie onze stappen op de volgende pagina.