GOED GETEST: E-Ten M700

De E-Ten M700 'Glofiish' heeft een unieke feature: een interne gps-antenne (type SiRFstar III). Het grote voordeel is dat je geen losse navigatiekit of zelfs gps-muis meer in je dashboardkastje hoeft te verstoppen. Je hebt je navigator altijd bij de hand; in je telefoon.

Uiteraard moet je dan nog wel een navigatieprogramma los aanschaffen (bijvoorbeeld TomTom Navigator 6, vanaf 99,-- te downloaden bij TomTom.com).

De E-Ten M700 is eerder een complete Pocket PC dan een smartphone. Met een flitsende 400 MHz-processor, een 2,8 inch 65.000 kleurenscherm (touch screen) en Windows Mobile 5. Maar dan wel een Pocket PC met de mogelijkheden van een slimme telefoon. Stop er een SIM-kaartje in waarop mobiel internet (gprs) actief is, en je kunt niet alleen werkelijk overal bellen (quad band), maar ook surfen en mailen. Dankzij Windows Mobile 5 synchroniseer je uiterst eenvoudig door de ether met je agenda en postbus in (Hosted) Exchange; lees ook ons vorige nummer.

Op het toestel ontbreken nog mogelijkheden om van snel mobiel internet (UMTS of HSDPA) te profiteren. Wel kun je via een draadloos netwerk (WiFi) het internet op. De E-Ten M700 schakelt vanzelf om naar publieke, openbare, netwerken, wanneer die beschikbaar zijn.