GOED GETEST: Iomega NAS 150d

De robuuste zwart-zilveren kast onderstreept het zakelijke karakter van de Iomega 150d. Ook in mogelijkheden en werking wordt snel duidelijk dat we hier met een echte business-NAS-drive van doen hebben.

Hoewel hier misschien wel van drives moeten spreken, want de Iomega 150d met 2 TeraByte (!) heeft er maar liefst vier achter zijn vergrendelde luikje zitten.
De harde schijven kunnen worden in- en uitgenomen terwijl de NAS in bedrijf is ('hot swapable'). Zo kan bij een RAID1-instelling (waarbij twee of meer schijven elkaar continu kopiren) gewoon worden doorgewerkt bij een hardwareprobleem van een van de schijven. Je wordt over problemen overigens keurig gerapporteerd, eventueel via een e-mailtje.

De Iomega kan zelf het toegangsbeheer regelen voor de gedeelde mappen op de schijven, maar het is ook mogelijk de beheertaak over te dragen aan het centrale register van een Windows-netwerk (Active Directory). Dankzij 128 MB intern geheugen, 7200-toeren harde schijven met ieder 8 MB cache en een vlotte processor, geeft de Iomega-NAS een vlekkeloze performance.

Tot de handige extra's behoren maar liefst zes usb-poorten. Op deze poorten kun je inkjetprinters aankoppelen om te delen in het team, maar ook usb-harde schijfjes. Op die laatste kan de Iomega 150d zelfstandig back-ups wegschrijven. Direct of via een in te stellen schema. Het enige minpuntje is dat de aan te koppelen usb-schijf (voor het schrijven althans) niet NTFS-geformatteerd mag zijn.