GOED GETEST: LaCie Ethernet Disk 2 TB

De platte aluminium LaCie Ethernet Disk 2 TB maakt bijna letterlijk indruk met zijn gewicht van meer dan 20 kilo. Vanwege het robuuste ontwerp kan er gemakkelijk een monitor of ander apparaat op staan en past hij ook in een 19-inch rek.

Even indrukwekkend is de 'giga' opslagcapaciteit van 2 TB, die kan worden gebruikt door 25 gebruikers tegelijk en ook op afstand kan worden aangesproken via het web (http of ftp). Er valt nog iets op aan deze NAS: terwijl de meeste NAS-drives 'onder' Linux draaien, is deze machine uitgerust met Windows XP Embedded. Beheerders kunnen mede daardoor (ook) toegang krijgen tot de Ethernet Disk via de functie Extern bureaublad (voor Windows en Macintosh), zonder rechtstreeks een monitor, toetsenbord of muis op de Ethernet Disk aan te sluiten.

Extern bureaublad is gebaseerd op de Terminal Services-technologie van Microsoft en maakt gebruik van het Remote Desktop Protocol (RDP) om een client met een externe host te verbinden. Onder RDP, dat werkt over een TCP/IP-verbinding, mag het clintsysteem toetsenbord- en muisinvoer naar de externe host sturen om toepassingen uit te voeren die zich op het hostsysteem bevinden. Vervolgens maakt het hostsysteem gebruik van RDP om scherm- en audio-informatie terug te sturen naar het clintsysteem. Deze verbinding mag overigens alleen worden gebruikt voor het opzetten van een firewall of om problemen op te lossen.

VOOR EN TEGEN

+ enorme opslagcapaciteit
+ eenvoudige interface
+ robuuste vormgeving
+ FTP n 'webdrive'
- geen RAID-mogelijkheden

CONCLUSIE
Deze NAS maakt indruk door zijn opslagcapaciteit en beheermogelijkheden, maar komt zonder RAID-mogelijkheden.

Standaard staat de Ethernet Disk ingesteld om zijn volledige capaciteit over het netwerk te delen; de ingebouwde harde schijven zijn door Windows XP Embedded samengevoegd tot n groot volume; ze kunnen niet in een RAID-opstelling elkaars back-up zijn. Zodra een schijf kapot gaat, ben je al je gegevens kwijt.

Dit zwakke punt kun je ondervangen door via de webinterface te programmeren dat de LaCie volautomatische back-ups maakt op een extern aan te sluiten usb-schijf. Via dezelfde interface kun je ook de toegangscontrole, de verschillende uitwisselingsniveaus, groepen en gebruikersbevoegdheden aanmaken.

De Ethernet Disk is compatibel met clients die draaien onder Windows, Mac, Linux en UNIX en beschikt over een gentegreerde firewall.

Capaciteit: 2 TB (2000 GigaByte) | Functionaliteiten: File-sharing, ftp-server, webdrive, back-up, Terminal Services-technologie, firewall.


/>