GOED GETEST: LaCie Ethernet Disk RAID (1 TB)

De LaCie Ethernet Disk RAID is geen NAS met allerlei toeters en bellen. Het is puur een opslagplek voor bestanden in je netwerk. En een flinke. De ventilator maakt wat lawaai, maar die koelt dan ook vier disken die in totaal 1 TeraByte aan opslag bieden (ruimere capaciteit ook leverbaar).

Twee van de schijven kun je een kopie laten zijn van de andere twee (in RAID-1-opstelling), zodat er altijd een kopie voorhanden is bij een hardwareprobleem. Voor het vervangen van de kapotte schijf hoeft de NAS niet eens uit.

De installatie was even puzzelen. Even het IP-adres opsnorren dat de NAS toegewezen krijgt, dat in je browser intikken en dan kun je inloggen op de webinterface (na de invoer van het beheerwachtwoord). Wij dachten hier alle beheeropties te kunnen regelen, maar dat blijkt niet zo. We moesten beslist met een apart beheertooltje op de installatie-cd, de door ons gedeelde mappen (shares) nogmaals delen om ze kenbaar te maken aan het Windows-netwerk. De meeste andere NAS-en kunnen dit zonder hulpsoftware. Gelukkig zul je niet al te vaak zulke netwerkmappen aanmaken.

Dat de LaCie echt gericht is opslag - en niet veel meer dan dat - is te zien aan de invulling van de back-up. Er wordt wel

VOOR EN TEGEN

+ snel
+ betaalbaar
- geen back-up van NAS zelf
- shares aanmaken via omweg
- ventilatoren hoorbaar

CONCLUSIE
Een prima apparaat voor netwerkopslag, lekker snel ook, maar zonder extra's als een back-upvoorziening.

software meegeleverd voor het automatisch maken van kopien van aangesloten werkstations (1 licentie meegeleverd), maar een back-up van zichzelf kan de drive niet maken. Je kunt wel tot twee harde schijven aansluiten op de usb-poorten achterop en dan vanaf een werkstation de opdracht geven daar gegevens op te dumpen. Dat is wel een beetje 'houtje-touwtje'.

De perswoordvoerder wees ons op de (iets goedkopere) nieuwe LaCie Ethernet Disk. Deze komt standaard zonder RAID-mogelijkheden, maar kan dankzij Windows embedded-software wel zelf back-ups uitvoeren en die op zowel NTFS- als FAT32-geformatteerde harde schijfjes plaatsen.

De belangrijkste kwaliteit van deze LaCie Ethernet Disk RAID merk je als hij een tijdje in bedrijf is. Het is een van de snelste opslagsystemen door de toepassing van de snelste componenten. En LaCie plakt een aantrekkelijk prijskaartje op het apparaat.

Interfaces: 1000 Mbit/s Ethernet, 2 x USB 2.0 | Opslagcapaciteit: 1 TB | Extra functies: hot-swap drives, ftp-server


/>