GOED GETEST: Optibel VoIP

Optibel is een bellen-over-internet-dienst van internetprovider InterNLnet. De Linksys Sipura SPA2100 telefoonadapter is vereist. Je kunt er voor een vast bedrag per maand onbeperkt mee bellen naar vaste telefoonnummers in Nederland.

Bellen naar mobiel kost 17,50 cent per minuut, vergelijkbaar met het KPN-tarief. Je kunt je huidige telefoonnummer behouden (dit kost eenmalig 39,95), maar ook een nieuw regionaal nummer aanvragen.

De installatie levert geen problemen op. Erg handig is dat de oplossing zichzelf configureert; met een duur woord ook wel self provisioning genoemd. Zodra het gele lampje stopt met knipperen - in ons geval al na enkele seconden - gaat het groene lampje branden en kun je bellen. Zo eenvoudig is het.

Het is jammer dat we geen eigen hardware en software kunnen gebruiken. Wel is het mogelijk de telefoonadapter mee te nemen naar een willekeurige andere locatie, bijvoorbeeld het buitenland. Je bent dan gewoon op je Nederlandse nummer bereikbaar! Dit kan overigens ook met de andere geteste oplossingen.

Over de geluidskwaliteit van Optibel hebben we weinig te klagen. Bovendien biedt de dienst ruim voldoende aanvullende mogelijkheden, waaronder nummerweergave en wisselgesprek. Veel opties kun je via internet instellen bij Mijn Optibel. Daar kun je ook gespreksinformatie raadplegen of voicemail activeren. Handig hierbij is de mogelijkheid per e-mail een notificatie van nieuwe voicemail te ontvangen. Het is zelfs mogelijk om het complete voicemailbericht als geluidsbestand per e-mail te ontvangen.