GOED GETEST: Palm Treo 680

Aan boord van dit Blackberry-alternatief vinden we het vertrouwde PalmOS. De Palm-besturingssoftware bestaat al ruim tien jaar en is stabiel.

Voor het zeer gebruiksvriendelijke PalmOS zijn honderden handige programma's te koop (zie pdassi.nl). Met de onboard-camera schiet je helaas niet meer dan snapshots (slechts 0,3 Megapixel). Het grote voordeel van een echte Palm (of Pocket PC) is het touch screen. Simpelweg op het scherm aanklikken wat je wilt scheelt veel gedoe met toetsen in soms ondoorgrondelijke menu's, zoals op gewone mobieltjes.

De Treo 680 nog een belangrijk aankoopargument: een gratis sofware-update die hem van Direct Push-mogelijkheden voorziet. Het mail-komt-direct-binnen-principe. Althans: als je in jouw bedrijf een moderne Exchange Server hebt staan (Exchange 2003 of 2007) of als je zo'n Exchange Server huurt.

Ingesteld op mijn 'hosted' Exchange-account (een simpel klusje) werkt de Treo verbazend goed. Goed in de zin van 'snel'. Je hoort de Treo steeds net het 'You got mail'-pingeltje spelen dan de desktop-Outlook.

Er is n manco: er worden, ook na de update, geen submappen meegenomen in de e-mail-synchronisatie; wel de Inbox en Verzonden items, maar bijvoorbeeld niet de map Lopende vacatures die wij gebruiken om de Inbox in Exchange Server 'schoon' te houden. De persoonlijke agenda (afspraken) en de contacten worden wel keurig volautomatisch bijgewerkt.