GOED GETEST: Sony Ericsson P1i

Sony Ericsson wist nog niet echt te overtuigen in het zakelijke segment, met producten als de P910i en P990i. Bij de M600i sloeg de fabrikant een nieuwe weg in.

Dat model is dunner en lichter dan zijn voorgangers, met duimtoetsenbord onder het scherm in plaats van een fliptoetsenbordje. De nieuwe P1i erft de vormfactor en het toetsenbord van de M600i, maar heeft betere specificaties. Zo zijn onder meer een prima 3,2 megapixel camera met autofocus, fm-radio en WiFi toegevoegd. Gebleven zijn handige voorzieningen als (push) e-mail, overzichtelijke agenda en uitgebreid adresboek.

De P1i werkt op basis van Symbian OS 9.1 met UIQ 3. Dit UIQ-platform, inmiddels overgenomen door Sony Ericsson, kenmerkt zich door bediening via het scherm, met de vinger of bijgeleverde stylus. Zelfs handschriftherkenning is hierbij mogelijk. Een joystick ontbreekt, maar een wieltje (Jog Dial) en terugknop aan de linkerzijkant helpen een stuk bij de bediening.

Voor e-mail hebben we een eenvoudig pop-account gebruikt. Het overzicht over de berichten is prima, geholpen door het grote scherm. Handig is dat bijlagen uit bijvoorbeeld Word, Excel en Powerpoint gemakkelijk zijn te openen. Voor push e-mail ondersteunt het onder meer Blackberry (via de toepassing Blackberry Connect) en Microsoft Exchange (via Exchange ActiveSync van DataViz). Het toestel werkt stabieler dan zijn voorgangers, wellicht dankzij de extra geheugencapaciteit. Er kunnen moeiteloos meerdere programmas open blijven staan.