GOED GETEST: Xerox Phaser 8560ADN

Xerox stuurde zijn Phaser 8560ADN in voor een test van relatief compacte afdelingprinters. Het is de nieuwste uitvoering van deze met solid ink-technologie uitgeruste printer. Het apparaat gebruikt dus een afwijkende printtechnologie, maar deze lijkt vooral voordelen te bieden.

Voor de solid ink-techniek wordt een was-achtige inkt gebruikt die vloeibaar is bij hogere temperaturen. De opgewarmde inkt wordt op een verwarmde drum gespoten door over de afdrukbreedte geplaatste koppen en via de drum overgebracht op papier waar de inkt direct stolt en hecht. Naast de inkt, die in blokjes in het voorraaddepot wordt geplaatst, is er alleen een 'maintenance'-roller die een dun laagje siliconen op de drum aanbrengt.

De printer is ondergebracht in een wat afwijkende, ouderwets ogende behuizing. Door het afwijkende afdrukprocd heeft de gebruiker weinig aan de binnenzijde te zoeken. Verstopte nozzles worden aangepakt via de onderhoudssoftware. De techniek zorgt voor een uiterst kort printpad wat de kans op papierstoringen verkleint.

De afwijkende techniek heeft wel meer voordelen. Zo is de geluidsproductie van deze printer door het ontbreken van ventilatoren het geringst van de hier geteste printers. Alleen het papiertransport zorgt voor lawaai.

VOOR EN TEGEN
+ kort printpad
+ geluidsarm
+ goede afdrukkwaliteit
+ grafische aansturing (PostScript)
- nog geen Vista-driver

CONCLUSIE
De afwijkende 'solid-ink'-afdruktechnologie scoort hoge ogen.
Er blijkt ten tijde van onze test (eind maart) nog geen Vista-driver beschikbaar, maar wel voor zijn direct voorgaande serie, de Phaser 8550. En die blijkt het gewoon te doen. Xerox installeert standaard de PostScript-driver waar de andere printerleveranciers uit deze test standaard een PCL 5- of PCL 6-driver installeren. Het komt de kleurweergave van grafische documenten, zoals onze test-pdf, ten goede. De printer haalt met ons tekstdocument in 'enhanced mode' 17 pagina per minuut. De pdf komt er met 12 pagina's per minuut uit.

De tekstkwaliteit in de enhanced mode is goed en ook onze grafiek ziet er prima uit. De kleurweergave laat krachtige kleuren zien, al komen we in het geel een beetje bereik te kort. De fotoafdrukken zijn consequent goed, dankzij de afdruktechniek.

Gebruikskosten: afdrukkosten bij 1000 afdrukken zwartwit/kleur: 7,34 / 50,11 (bij economy-stand) | Overige kosten per 1000 afdrukken: 4,60 (alle kosten excl. btw)


/>