Google Analytics: gratis webstatistieken

Als Google een webstatistiekendienst begint die veel gedetailleerde informatie levert en toch niets kost, lijkt succes verzekerd. Alles wat je ooit hebt willen weten over de bezoekers van je website kun je hier terugvinden. Tenminste, als je weet waar je moet zoeken.

Toen Google vorig jaar webanalysebedrijf Urchin overnam, moet dat in de wereld van de websitestatistieken wel voor de nodige onrust hebben gezorgd. Webanalysesoftware en -diensten zijn vaak behoorlijk prijzig, dus marktaandeel verliezen aan een grote partij als Google doet nu eenmaal pijn in de portemonnee.
De verwachting was, dat Google de Urchin-diensten gratis zou aanbieden aan Adwords-gebruikers, die betalen om via Google op het web te adverteren. Maar Google Analytics werd gratis voor iedereen die er maar gebruik van wilde maken en een uitnodiging wist te bemachtigen. Dat laatste was nodig, want Google Analytics werd in korte tijd zo populair dat de deur op slot moest en nieuwe gebruikers nog maar mondjesmaat werden toegelaten.

Alleen op uitnodiging
Met de gevolgen van dat succes word je geconfronteerd zodra je je wilt aanmelden voor Google Analytics. Dat kan namelijk niet. Een Google Analytics-account krijg je alleen op uitnodiging, en voor het krijgen van zon uitnodiging bestaat een wachtlijst. Als je je e-mailadres op de wachtlijst zet, krijg je vanzelf een uitnodiging toegestuurd als je eenmaal aan de beurt bent. Reken op een paar weken tot zelfs een paar maanden wachttijd.
Het opzetten van je Google Analytics-acount is eigenlijk heel simpel. Voor elke site waarvan je de statistieken wilt volgen, moet je een apart websiteprofiel toevoegen met daarin de URL van de betreffende website. Vervolgens moet je een paar regels Javascript-code toevoegen aan alle paginas van je site. Als je nu weer teruggaat naar de hoofdpagina van Google Analytics, dan zie je daar in de statuskolom achter je websiteprofiel de tekst Wachten op gegevens. Het kan een paar uur tot zelfs een paar dagen duren voordat de eerste statistieken worden weergegeven.