Google Apps alleen nog voor moderne browsers

Google gaat hun Apps alleen nog maar beschikbaar maken voor moderne browsers met html5-ondersteuning. Volgens het softwarebedrijf zijn oudere browser niet in staat om alle functies van de Apps te gebruiken.

Na 1 augustus zijn de webapplicaties van Google niet meer te gebruiken met Firefox 3.5, Internet Explorer 7 en Safari 3. Wanneer je de programma's met een dergelijke browser laat krijg je volgens het softwarebedrijf problemen met Gmail, Google Calendar, Google Talk, Google Docs en Google Sites. Uiteindelijk zouden deze applicaties helemaal niet meer moeten werken.

Google wil met deze stap hun webapplicaties nog verder vooruit laten lopen op traditionele software. Vanaf 1 augustus gaat het bedrijf de ondersteuning van oudere browsers langzaam afbouwen.

De browsers die je wel kunt gebruiken voor Google Apps zijn de nieuwste versies van Chrome, Firefox, Internet Explorer en Safari. Wanneer deze browser een update krijgen zal Google stoppen met de ondersteuning van een oudere versie.

Dit lijkt een vreemde zet van het Amerikaanse softwarebedrijf. Hun apps kennen veel zakelijke gebruikers die vaak met oudere browserversies werken. Medewerkers mogen bij veel bedrijven vanwege veiligheidsoverwegingen geen eigen software installeren. Ook wordt er vanwege migratiekosten oudere software gebruikt en is er altijd nog veel bedrijfsspecifieke software in gebruik die alleen werkt met bijvoorbeeld Internet Explorer 6. Door deze actie sluit Google dus een groot gedeelte van hun doelgroep uit. Ook zeggen ze niets over compatibliteit met Opera.

Aan de andere kant dwingt het bedrijven over te stappen op een veilige browser, willen ze gebruik van Apps blijven maken. Dat is an sich een goede zaak. Overstappen op een bijgewerkte browser is anno nu haast een must om veilig te kunnen blijven werken.  Bovendien wil Google natuurlijk niet dat problemen door het gebruik van oude browser afstraalt op hun producten. Ook kun je vaak door middel van plugins compatibliteit met oudere browserversies blijven handhaven.