Google beproeft nieuwe versie van Blogger-dienst

Blogger.com is de bekende dienst van Google om een weblog (online dagboek) op bij te houden. Een deel van deel van de gebruikers mag proefdraaien met een nieuwe versie.

In de nieuwe versie van Blogger.com krijgen gebruikers extra mogelijkheden. Zo kunnen woorden in teksten makkelijker worden gemarkeerd als hyperlink naar andere pagina's. En gebruikers kunnen de layout van hun blog met simpelweg schuiven van de muis naar wens indelen. Je pakt elementen van je blog op en zet ze elders op de pagina neer. Dit principe, gebaseerd op AJAX-technologie, is ook al mogelijk met de zelf in te richten informatiepagina bij Google (zie bij Google.nl de zeer interessante link Gepersonaliseerde startpagina).
Tot nu toe was kennis van HTML en CSS (Cascading Style Sheets) nodig om de blog echt een eigen look te geven.

Blogs achter wachtwoord
Vrij revolutionair is de nieuwe mogelijkheid een blog af te sluiten voor het grote publiek. Internet is de springplank voor de vrije geest. Maar in de praktijk is het mondige individu nogal eens het slachtoffer van zijn eigen openbaringen in blogvorm. Denk aan de nodige ontslagen medewerkers die meer vertelden dan de werkgever goed vindt (vooral in de VS), of zelfs gevangenisstraffen voor Chinese dissidenten. In die zin is het wachtwoord (de log-in) die alleen echte vrienden toegang geeft tot de blog een positieve ontwikkeling. Aan de andere kant is er het besef dat dit in wezen een vorm van zelfcensuur is.

Wanneer de nieuwe mogelijkheden voor alle Blogger-gebruikers beschikbaar komen is niet duidelijk. Het zal ongetwijfeld niet langer dan enkele maanden duren.

Meer 'inside info' over Blogger.com: buzz.blogger.com