Google beschuldigt China van verstoren Gmail

Google heeft de Chinese autoriteiten beschuldigd van het verstoren van Gmail. Inwoners van China zouden op verschillende manieren problemen hebben met het lezen en versturen van e-mail, aldus de Financial Times.

De verstoring zou het gevolg zijn van een anonieme online oproep tot revolutie, waardoor de Chinese regering al enkele weken de censuur van verschillende internetdiensten heeft verhevigd.

Volgens Google lijkt het alsof de verstoring van Gmail de oorzaak is van een technisch mankement, maar zitten de Chinese autoriteiten wel degelijk achter de problemen. 'Van onze kant zijn er geen technische problemen, we hebben dit uitvoerig gecontroleerd', aldus een woordvoerder.

Het rommelt al veel langer tussen de zoekgigant en de Chinese regering. Google dreigde vorig jaar China te verlaten na aanvallen op Gmail-accounts van Chinese mensenrechtenactivisten. Ook wilde Google niet langer dat de regering censuur toepaste op zoekresultaten.

In reactie hierop verplaatste Google zijn servers naar Hong Kong, waardoor het niet meer aan zelfcensuur hoeft te doen. Sindsdien zijn een aantal diensten van de zoekgigant slecht bereikbaar in China.