Google Docs ook te gebruiken zonder internet

Met de Google Docs, de innovatieve webapplicaties voor tekstdocumenten, spreadsheets en presentaties, kun je vanaf nu ook 'offline' - zonder internetverbinding -werken in het Nederlands. In 2008 presenteerde Google de offline-functionaliteit al in de Engelse versie van zijn dienst.

Vanaf deze week kunnen gebruikers via Google Docs ook in negenentwintig andere talen, inclusief het Nederlands, documenten raadplegen en wijzigen op computer zonder internetverbinding.

Google Docs laat gebruikers documenten maken, aanpassen en delen waar en wanneer zij dat willen. Omdat de informatie zich bevindt op het internet of in de 'cloud', is het toegankelijk vanaf iedere computer of mobiel apparaat.

Metro
Terwijl voorheen een internetverbinding noodzakelijk was om toegang te krijgen tot Google Docs, is het nu mogelijk offline Google Docs te bekijken en aan te passen, op plaatsen waar geen internetverbinding is of waar de verbinding onbetrouwbaar is zoals in de trein, in het vliegtuig of in de metro.


De webgebaseerde Google Docs ook gebruiken op een laptop zonder internetverbinding. Bijvoorbeeld in de metro.

Erik de Muinck Keizer, Head Google Enterprise Benelux: "Werknemers werken steeds vaker mobiel. Zij komen daarbij echter nog regelmatig gelegenheden tegen waar geen internetverbinding beschikbaar is. Door Google Docs ook offline beschikbaar te maken is er geen beperking om toch verder te kunnen werken aan documenten en optimale productiviteit te behalen."

Automatische synchronisatie
Offline toegang werkt naadloos. Gebruikers hoeven niet te onthouden documenten te bewaren op hun computer, wijzigingen op te slaan of te wisselen van applicatie. Na de installatie van de functionaliteit voor offline toegang, wordt ieder document dat offline is aangepast automatisch gesynchroniseerd met de vorige versie, zodra er weer een internetverbinding beschikbaar is.In gebruik nemen
Hoe in gebruik te nemen? Installeer Google Gears van gears.google.com. Herstart je browser en log met je Google-gebruikeraccount in op docs.google.com. Kies nu rechsbovenin de link Offline (zie gele markering in de afbeelding) en druk op de afgebeelde knop ter bevestiging.
Met de nieuwe offline-functionaliteit van Google Docs kunnen documenten worden geraadpleegd en bewerkt.Voor spreadsheets, presentaties en formulieren geldt nu nog dat ze offline alleen bekeken kunnen worden. Keizer: "Het is de bedoeling in de toekomst meer functionaliteit offline beschikbaar te maken." Zo maakte Google vorige week bekend Gmail ook offline aan te bieden. Op dit moment geldt deze functionaliteit alleen nog voor de Engelstalige versie van Gmail.

Google Gears nodig
Als men voor het eerst de offline functionaliteit wil gebruiken, is het noodzakelijk Google Gears te installeren, een open source-browser plug-in. Offline Google Docs werkt op dit moment met Internet Explorer 6 of hoger, Google Chrome en Firefox 1.5 en hoger voor Windows XP/Vista, Mac OS X 10.2 en hoger en Linux.

Info / download: gears.google.com