Google geeft testversie van Chrome OS vrij

Google heeft een btaversie van Chrome OS vrijgegeven voor een beperkte groep testers, zo maakte het bedrijf op een presentatie in San Francisco bekend. Het besturingssysteem draait om applicaties en werken in de cloud.

De grootste voordelen van Chrome OS zijn volgens Google dat het snel werkt en veilig is. Het besturingssysteem lijkt volgens Google op een browser, omdat veel gebruikers toch al de hele tijd op internet zouden zijn te vinden. Chrome OS draait dan ook vrijwel volledig in de cloud.

Notebooks die van het besturingssysteem gebruik maken, zullen daarom specifiek worden ontworpen met snelle toegang tot internet in het achterhoofd. De Cr48, die Google als testmodel aan de geselecteerde testers geeft, beschikt standaard over een 3g-verbinding.

Google maakte daarnaast bekend dat Acer en Samsung in de eerste helft van 2011 hun eigen notebooks op de markt zullen brengen die van Chrome OS gebruik zullen maken. Andere fabrikanten zullen volgen. Op deze netbooks kunnen vervolgens applicaties worden geplaatst, vergelijkbaar zoals dat nu al bij smartphones mogelijk is.

Chrome Web Store

Om applicaties voor Chrome OS en de Chrome-browser gemakkelijk toegankelijk te maken, heeft Google de Chrome Web Store opengesteld. Voorlopig is deze applicatiewinkel alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, andere landen volgen begin dit jaar.

Geïnteresseerden kunnen zich op de site van Google aanmelden voor het testprogramma, waarna het bedrijf een selectie zal maken.