Google in het harnas tegen 'content farms'

Slecht nieuws voor zogeheten content farms: Google heeft de indexeringstechniek dusdanig aangepast dat de kwaliteit van een website veel meer invloed gaat hebben op de ranking in de lijst van zoekresultaten.

Hoewel Google vrijwel dagelijks de code aanpast, gaat het nu om een grote omslag, die 11,8 procent van alle zoekresultaten beïnvloedt.

De zoekmachine houdt voortaan veel meer rekening met kwaliteit van de content. Sites die content kopiëren of simpelweg inhoud van lage kwaliteit aanbieden, zijn de pineut. Websites met grondige analyses, originele en goede inhoud komen volgens Google hoger in de zoekresultaten.

Het bedrijf wil hiermee naar eigen zeggen een bijdrage leveren aan een gezond 'web-ecosysteem', waarin 'kwalitief goede sites de aandacht krijgen die ze verdienen'.

Content farms

De maatregel lijkt vooral nadelig voor zogeheten content farms. Dat zijn sites die inhoud van anderen kopiëren en vooral heel veel content aanbieden van twijfelachtige kwaliteit, puur voor seo-doeleinden.

Google zegt nadrukkelijk dat de nieuwe zoekmethode niet samenhangt met de Personal Blocklist Chrome Extension, een Chrome-plug-in waarmee gebruikers bepaalde sites uit hun zoekresultaten kunnen weren.

De update is nu nog alleen in de Verenigde Staten merkbaar; de komende tijd zal Google de nieuwe zoekmethode ook in de rest van de wereld uitrollen.