Google indexeert per ongeluk 88.000 HP-printers, bereikbaar van buitenaf

Online-veiligheid boven alles. Dat betekent niet alleen beveiliging van je netwerk, maar ook de apparatuur die op je netwerk is aangesloten. Dit blijkt wel weer nu HP-printers massaal geïndexeerd zijn door zoekmachine Google en bereikbaar zijn van buitenaf.

Wanneer je de zoekopdracht inurl:hp/device/this.LCDispatcher?nav=hp.Print in Google ingeeft krijg je een lijst met resultaten terug waarmee je direct toegang krijgt tot printers over de gehele wereld. Hieronder bevinden zich opvallend veel educatieve instellingen, gezien de URL's van de printers.

Zelf zul je hier niet veel aan hebben, maar er is maar een persoon nodig die kwaad wil doen om binnen een mum van tijd de cartridges of toner van een printer te legen. De fout hier ligt niet bij Google, maar bij het systeembeheer van de betreffende instellingen waar de printers staan. Google zoekt en indexeert alleen maar, terwijl de beveiliging van apparatuur die Google vindt toch echt bij het beheer liggen.

Het advies aan de heren systeembeheer luidt dan ook: zet de printer achter een firewall en gebruik eventueel vpn-toegang om op afstand een veilige verbinding tot stand te brengen.

Google indexeert HP-printers
Bescherm niet alleen je netwerk, maar zorg er ook voor dat je apparatuur correct beveiligd is voor toegang van buitenaf, zo leert Google ons.