Google introduceert Chromebook Pixel, 3:2-aanraakscherm met 2560 x 1700 beeldpunten

Geruchten wezen al die kant op en nu is het werkelijkheid: Google komt met een eigen interpretatie van de Chromebook. Alleen is deze radicaal anders dan de Chromebooks die we kennen, al was het maar vanwege de prijs. Alles moet anders, zo luidt Google's devies.

Het internet stond bol van de geruchten rondom een Chromebook van Google. Ook verscheen een mysterieuze video op Youtube waarin werd gehint op een Chromebook van Google met een hogeresolutie-beeldscherm. Het apparaat zou 'Chromebook Pixel' gaan heten. Welnu, dat bleek allemaal te kloppen.

Beeldscherm

De Chromebook Pixel heeft een beeldscherm met een aparte beeldverhouding, 3:2. De meeste laptopfabrikanten kiezen voor 16:10 of zelfs 16:9. Relatief gezien win je met 3:2 ruimte in de hoogte, een stap waarmee Google duidelijk de websurfer in gedachte heeft. De resolutie is hoog: maar liefst 2560 x 1700 beeldpunten hebben een plaatsje gekregen op het aanraakscherm, wat neerkomt op een ppi van 239. De lichtopbrengst is flink: 400 nit moet zorgen voor altijd leesbaar beeld. Bovendien is het een aanraakscherm, de Chromebook Pixel heeft ook daarmee de primeur in het genre.

Processor

Waar bestaande Chromebooks kiezen voor een relatief bescheiden processor, kiest Google voor een volwaardige Core i5-processor. Dat is een rekenhart dat we ook in normale laptops en desktops tegenkomen en is beduidend sneller dan de Celeron- en arm-varianten in de Chromebooks van Samsung, Acer en HP.

Aansluitingen

Een echte webjunk heeft nauwelijks aansluitingen nodig, zo moet Google gedacht hebben. Het apparaat beschikt dan ook over weinig poorten: je moet het doen met slechts twee usb-2.0-poorten en een Displayport. Om die claim kracht bij te zetten krijg je van Google drie jaar lang 1TB aan opslagruimte in Drive bij je Chromebook Pixel. Dat lijkt een flinke tegemoetkoming: normaal betaal je voor een dergelijke opslagcapaciteit over drie jaar zo'n 1800 dollar aan de Amerikaanse internetgigant.

Design

Google wil met de Chromebook Pixel naar eigen zeggen het hele laptopgenre heruitvinden. 'Rethink everything' was het devies tijdens de presentatie in San Francisco. Wat vormgeving betreft klopt dat deels, want het apparaat lijkt toch wel aardig op Apple's MacBook Pro. Ook hier kiest Google voor een groot trackpad, minimalistisch design, een chiclet-toetsenbord en een aluminium behuizing.

Prijs en verkrijgbaarheid

Wanneer en of de Chromebook Pixel naar de Benelux komt is nog niet bekend. Google wil het apparaat voorlopig alleen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk uitbrengen. De adviesprijzen zijn niet mals: je betaalt bijna 1300 dollar voor de wifi-versie met een 32 GB ssd. Voor de lte-variant met een 64 GB ssd leg je ongeveer 1450 dollar neer.

Dat is fors meer dan je voor Chromebooks van de concurrentie betaalt. Zo testten we recentelijk de Acer Chromebook C710, die voor 269 euro van eigenaar wisselt. Ook de Chromebooks van Samsung en HP gaan voor veel minder over de toonbank. De Chromebook Pixel richt zich dan ook duidelijk op een niche-publiek van gebruikers die geheel op het web leven en graag wat meer betalen voor een luxeproduct dat daar optimaal voor is ingericht.