Google introduceert nieuwe Android-apparaten

Google heeft gisteren tijdens haar jaarlijkse evenement behoorlijk wat nieuwe Android-producten geïntroduceerd. Zo werden er onder meer twee nieuwe Nexus smartphones, een tablet en Android Marshmallow gepresenteerd.

Nexus 6P en 5X

Inmiddels zijn er ruim vierduizend Android-apparaten in allerlei soorten en maten verkrijgbaar en nu zijn hier twee nieuwe varianten aan toegevoegd. De Nexus 6P en 5X zijn Google's nieuwste smartphones, en worden gemaakt door respectievelijk Huawei en LG.

De Nexus 6P is duidelijk het nieuwe vlaggenschip van Google en het meest high-end van de twee nieuwe smartphones. Het toestel heeft een 5.7-inch 2K amoled-scherm, maar is nog steeds vrij klein doordat er bijna geen randen aanwezig zijn. De casing is gemaakt van aeronautical-grade aluminium. Het apparaat komt daarnaast met het nieuwe usb-type-c, waarmee de accu snel opgeladen wordt, aldus Google. Opvallend is de vingerafdrukscanner aan de achterkant. Hiermee moet je gemakkelijk met je vingerafdruk kunnen inloggen, zonder dat je je toestel anders hoeft te draaien. Dit onderscheidt de mogelijkheid van Apple's variant, aangezien de scanner bij de iPhones aan de voorkant zit. Verder heeft de Nexus 6P van Huawei een Snapdragon 810 processor met 3GB aan ram-geheugen. Het toestel komt met 32, 64 of 128GB aan opslag en wordt beschikbaar in het zilver, zwart en wit. De prijzen van de Nexus 6P beginnen bij 499 dollar. Wanneer het toestel in Nederland beschikbaar is, is niet bekend.

Het andere nieuwe Nexus-apparaat is de 5X van LG. Deze smartphone komt met een 5.2-inch 1080p scherm. Aan de binnenkant vinden we de Snapdragon 808 hexa-core processor, die we ook in de LG G4 tegenkwamen. Het apparaat heeft 2GB aan ram-geheugen en 16 of 32GB aan opslag. Ook de Nexus 5X krijgt een usb-type-c-aansluiting en een 12.3 megapixel camera. De smartphone krijgt een vanafprijs 379 dollar beschikbaar, wanneer is nog niet bekend.

Pixel C

Apple komt met een nieuw tablet, Google ook. En net als bij Apple's iPad Pro, kun je bij Google's Pixel C kiezen voor een volledig toetsenbord die aansluit op je tablet. Het keyboard van Google sluit magnetisch aan op de tablet, waardoor je hem niet hoeft te docken.

Het 10.2-inch tablet draait op Google's nieuwste Android-versie, namelijk 6.0 Marshmallow. Het apparaat maakt gebruik van een Nvidia Tegra X1-processor en heeft 3GB aan ram-geheugen. Volgens Google zorgt dit ervoor dat je de Pixel C zowel voor werk als entertainment kunt gebruiken. De goedkoopste versie van de Pixel C gaat 499 dollar kosten, het toestenbord koop je voor 149 dollar. Wanneer het apparaat in Nederland beschikbaar is, is nog niet bekend.

Android 6.0 Marshmallow

Tijdens Google I/O werd Android 6.0 Marshmallow al aangekondigd, nu is ook bekend wanneer de eerste toestellen de update ontvangen. Vanaf volgende week krijgen de eerste Nexus-toestellen de mogelijkheid om de nieuwe versie te installeren. Opvallend is dat de Nexus-apparaten uit 2012 niet langer de update meekrijgen.

Nieuw bij deze versie van Android is dat je nu gevraagd wordt welke rechten je aan applicaties wilt geven. Ook is er een nieuwe battery-saving modus toegevoegd, die Google 'Doze' noemt. Met deze modus valt je telefoon in een 'diepe slaap' wanneer je hem op een tafel laat liggen, waardoor je accu langer mee gaat. Volgens Google gaat de batterij van de Nexus 5 en 6 hierdoor dertig procent langer mee.

Google Now on Tap is een andere interessante functie die toegevoegd wordt. Hiermee kun je relevante informatie vanuit bijna elke applicatie op je telefoon openen. Wanneer je bijvoorbeeld naar een video op YouTube kijkt, klik je op de home-knop en houd je deze even ingedrukt. Google Now on Tap geeft vervolgens een pop up met extra informatie over de artiest.

Chromecast en Chromecast Audio

Google's populaire Chromecast heeft twee nieuwe broertjes gekregen. De nieuwe Chromecast krijgt een volledig nieuw design en is gemakkelijk om in tv's te pluggen waar je veel aansluitingen bij elkaar hebt zitten. Daarnaast worden de laatste wifi-standaarden ondersteund en als er iets verandert aan je wifi-instellingen, kan de Chromecast zich hier gemakkelijker op aanpassen. Hierdoor krijg je volgens Google video's met hogere kwaliteit die minder lang hoeven te laden.

De Chromecast Audio is helemaal nieuw en, zoals de naam al doet vermoeden, volledig gericht op audio. Sluit het apparaat aan op je speaker en stream zo je favoriete muziek, radiozenders en podcasts over wifi, precies zoals je met video doet met de Chromecast. De Chromecast Audio is al beschikbaar in de Google Store voor 35 euro.

Google introduceert nieuwe Android-apparaten
Nexus 5X en 6P, Pixel C, Android 6.0 en nieuwe Chromecasts aangekondigd