Google komt met eigen besturingssysteem

Google komt in de tweede helft van 2010 met het eigen besturingssysteem Chrome OS. Het is onder de motorkap gebaseerd op Linux en opgetrokken rond de Chrome-browser.

De eerste versie van Chrome OS zal zich richten op netbooks. Het lijkt een logische keuze, want Chrome OS lijkt zich vooral te richten op internetgebruik en 'computeren in de cloud'. Licht, snel, veilig en simpel zijn de trefwoorden. De nadruk ligt op webapplicaties; Google noemt in de blog zelfs 'het internet' als het ontwikkelplatform voor Chrome OS.

Als het aan Google ligt, zal Chrome OS vooral op de achtergrond zijn werk doen en zal de gebruiker zo min mogelijk 'last' ervaren van inmenging en zichtbaarheid van het besturingssysteem. Gebruikers werken met applicaties en niet met het OS, zo redeneert de zoekgigant.

ChromeOS is gebaseerd op Linux en zal werken op x86- en ARP-platforms. Die laatste chips worden vooral in netbooks gebruikt.

Google heeft al eerder een besturingssysteem op de markt gezet: Android. Chrome OS is duidelijk geen vervanger hiervan. Android richt zich primair op mobiele telefoons, terwijl Chrome OS zich op de pc-gebruiker richt.

Chrome OS is een opensource-project. Google roept op zijn weblog de hulp in van de opensource community. "We have a lot of work to do, and we're definitely going to need a lot of help from the open source community to accomplish this vision. We're excited for what's to come and we hope you are too", aldus de auteur in de officiƫle blogpost.