Google kondigt updates voor Cloud Platform aan

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van de cloud, maar volgens Google is de belofte van deze optie slechts gedeeltelijk gerealiseerd. Zeker voor ontwikkelaars is het werken in de cloud nog steeds een erg gefragmenteerde ervaring. Google komt met een aantal updates voor het Cloud Platform, waarmee het gebruik van deze service geoptimaliseerd wordt.

Op het moment moet je van tevoren beslissen of je met virtuele machines werkt, of dat je een beheerd platform gebruikt. Bij de eerste optie bouw je alles zelf, bij de tweede optie kun je de onderliggende infrastructuur niet meer aanpassen. Google wil het anders doen, ze denken anders over de cloud. Zij zien het als een continuüm waarmee je zelf het niveau kunt kiezen dat op jou van toepassing is. Brian Stevens, vice president van Product Google Cloud Platform, kondigt een aantal grote, en volgens hemzelf belangrijke, updates aan op zijn blog.

Google Container Engine

Met de Google Container Engine kun je je verplaatsen tussen het beheren van componenten binnen je applicatie die op individuele virtuele machines draaien, naar het lanceren van draagbare Docker containers die gepland zijn in een beheerde cluster. Hiermee krijg je mogelijkheden als inloggen, monitoring en zorg voor het systeem.

'Op basis van het open source Kubernetes project en doordat het draait op Google Compute Engine VM is Container Engine een geoptimaliseerde en efficiënte manier om jouw container-gebaseerde applicaties te bouwen', aldus Stevens. 'Omdat het gebruik maakt van een open source-project biedt het een hoge mate van werkdruk mobiliteit, waardoor het gemakkelijk is om applicaties tussen ontwikkeling van machines, on-premise systemen en public cloud te bewegen.'

Managed VM's in App Engine: PaaS - Evolved

De App Engine is voortgekomen uit onze visie om klanten in staat te stellen om zich te concentreren op hun toepassingen in plaats van het onderhoud. Eerder dit jaar gaf Google al een teaser van de volgende stap in de evolutie van App Engine - Managed VM's en nu gaat de applicatie door naar de bètaversie. Stevens: 'De app biedt alle voordelen van de App Engine in een flexibele, virtuele machine-omgeving.'

Er wordt automatisch scaling-support, Cloud SDK-integratie en ondersteuning voor runtimes, gebouwd op Docker containers, toegevoegd. Gebruikers kunnen elke taal en bibliotheek draaien en aanpassen of vervangen van de gehele runtime stack.

Compute Engine

De Compute Engine biedt lokale SSD, nu nog in bèta, die extreem hoge IOPS scenario's maakt. Ook is er een Autoscaler, nog in de bètaversie, waarmee je VM's automatisch geschaald worden op basis van statistieken die je definieert. Je kunt schalen op basis van in-host-metrics, zoals de cpu, metrics van een load balancer, zoals QPS, of na verloop van tijd op basis van andere aangepaste metrics.

Overige updates

Andere nieuwe functies zijn de Cloud Debugger, Firebase en Google Cloud Interconnect. De Cloud Debugger is nog een bètaversie. Deze functie geeft je de vertrouwde debugging-interface die je gewend bent om in een productie-cloud-omgeving te gebruiken. Met Firebase moet het makkelijker worden om mobiele en web real-time applicaties te bouwen.

Google Cloud Interconnect biedt allerlei aansluitmogelijkheden aan voor het Google Cloud Platform, waardoor het gemakkelijker wordt om een high-performance, enterprise klasse connectie met de infrastructuur van Google vast te stellen. Hierbij kun je kiezen uit drie opties: de Direct (GA), waarmee je kunt aansluiten op één van de 77 punten wereldwijd, de Carrier (GA), waarmee je kunt werken met verschillende partners in de telecommunicatie, en VPN (alpa), waarmee je een beveiligde lijn via het openbare internet rechtstreeks naar Google kunt creëren.

Prijsverlagingen

Google heeft ook een aantal prijzen verlaagd. De Network uitgang wordt verlaagd met 47 procent, de BigQuery opslag met 23 procent. Ook de Persistent Disk Snapshots (79 procent), de Persistent Disk SSD (48 procent) en de Cloud SQL (25 procent) zijn in prijs verlaagd. Daarnaast komt er tien procent korting op de Google Compute Engine, die aan het begin van oktober werd aangekondigd.